Ulaganje u Zapadni Balkan

EBRD je danas, organizirao regionalni forum na visokom nivou u vezi sa ulaganjem u zemlje zapadnog Balkana. Ovom skupu su prisustvovali premijeri, ministri u Vladi, donosioci političkih odluka, kao i vodeći poduzetnike.

Na sjednici  sa premijerima, održan u okviru Gymnich formule, prisustvovali su Edi Rama, premijer Albanije, Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Hashim Thaci, premijer Kosova, Nikola Gruevski, premijer Bivše jugoslovenske republike Makedonije, Milo Đukanović, premijer Crne Gore i Ivica Dačić, premijer Srbije .

Nakon uvodnih obraćanja Sir Suma Chakrabartia, predsjednika EBRD-a,  Rt Hon Kenneth Clarkea, ministra bez portfelja u Vladi Velike Britanije i komesara Evropske komisije za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea, održane su četiri posebna panela za diskusije na kojima se razgovaralo o regionalnim projektima i mogućnostima za ulaganja u polju energetike, transporta i poduzetništva, kao i mogućnostima da se poboljša investicijska klima.

Uvodno obraćanje Sir Suma Chakrabarti's na forumu.

Fotografije sa događaja dostupne na Flickr.

Cilj foruma je istaknuti potencijalne investicije i poslovne mogućnosti u regiji i promovirati priljev direktnih vanjskih ulaganja i projekte prekogranične saradnje. Konferencija pruža jedinstvenu priliku za dalekosežnu razmjenu mišljenja, a kako bi se premostio jaz između političkog opredjeljenja i istinskih regionalnih projekata.

Europa.ba