EU dodjelila 575 miliona eura istraživačima s iskustvom

Evropske istraživačko vijeće (ERC) odabralo je 312 vrhunskih naučnika u prvom konkursu za Consolidator grant sredstva. Nova će sredstva omogućiti istraživačima da sastave timove te dalje razvijaju svoje najbolje ideje. 

Među odabranim projektima su i: upotreba geohemijskog sata za predviđanje vulkansih erupcija, istraživanje učinka tamne materije i tamne energije na gravitacijske teorije, i provjeru odgovornosti i rizika u situacijama kada su zadaci dodjeljeni inteligentnim sistemima. Ukupna sredstva dodjeljena u ovom krugu iznose 575 miliona eura,  prosječni grant je 1,84 miliona, dok maksimalni grant iznosi do 2,75 miliona.

Evropska komesarka za istraživanje, inovacije i nauku Maire Geoghegan-Quinn izjavila je:”Ovi istraživači rade pionirski posao koji će unaprijediti naše znanje i promjeniti društvo. ERC i podupire u ključnom trenutku kada je do sredstava često teško doći: kada trebaju krenuti naprijed sa svojom karijerom i razvijati vlastita istraživanja i timove.”

ERC konkursi namjenjeni su vrhunskim istraživačima, bez obzira na nacionalnost, koji žive ili su spremni preseliti u Evropu. Na ovom konkursu dodjeljeni su grantovi istraživačima iz 33 različite zemlje koji djeluju u institucijama u 21 zemlji u cijeloj Evropi. U 9 institucija djeluje 5 ili više dobitnika grantova.

Najviše institucija je iz Ujedinjenog kraljevstva (62 granta), Njemačke (43) i Francuske (42). Istraživači također djeluju u institucijama u Holandiji, Švicarskoj, Španiji, Italiji, Belgiji, Švedskoj, Austriji, Danskoj, Finskoj, Portugalu, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Turskoj, Cipru, Češkoj i Norveškoj. Kada se radi o nacionalnosti istraživača Nijemci (48 grantova) i Talijani (46) predvode listu, slijede Francuzi (33), Britanci (31) i Holanđani (27).

Preko 3600 prijedloga primljeno je u prvom posebnom ERC konkursu za Consolidator grantove. Udio žena među uspješnim kandidatima na ovom konkursu (24%) porastao je u odnosu na odgovarajuću iskustvenu grupu na konkursu Starting grant iz 2012. godine (22,5%). Prosječna starost odabranih istraživača je 39 godina.

Oko 45% dobitnika grantova djeluju na području prirodnih i tehničkih nauka, 37% na području životnih nauka i skoro 19% na području društvenih i humanističkih nauka. Dobitnici su odabrani profesionalnim pregledom aplikacija od strane 25 uglednih naučnika iz cijeloga svijeta.

Europa.ba