EU pomaže istraživačima da pronađu posao i savjete

Evropska komisija je danas pokrenula pan-evropsku informativnu kampanju da pomogne istraživačima da nađu savjete o karijeri i rade u okviru programa “EURAXESS”. Putujuća javna tribina “EURAXESS – Istraživači u pokretu” će posjetiti 29 evropskih gradova u 22 zemlje (MEMO/14/145) kako bi ponudila istraživačima i ostalima koji su zainteresovani za dobijanje savjeta o karijeri naučnika po pitanju pronalaženja posla, izradi biografije i radničkim pravima.

Očekuje se da će kampanja u trajanju od dva mjeseca, sa snažnim medijskim prisustvom, doprijeti do broja od oko 100.000 studenata i mladih istraživača.

Otkrivajući autobus u sklopu kampanje u Briselu, evropski komesar za istraživanje, inovacije i nauku Máire Geoghegan-Quinn je rekao: “EURAXESS je postalo mjesto na koje bi istraživači koji traže posao u Evropi trebalo da svrate.

Od pronalaženja posla do mogućnosti finansiranja, “EURAXESS” nudi istraživačima konkretne informacije i savjete.

 Sa više od 40.000 oglašenih radnih mjesta godišnje i više od milion upita o mobilnosti u posljednje četiri godine, “EURAXESS” je osnovni resurs u vrijeme kad je nezaposlenost naš  najveći ekonomski izazov.” 

“EURAXESS” je podržan od strane 40 zemalja učesnica širom Evrope. Kroz svoj portal, on pruža jedinstvenu tačku pristupa informacijama širom zemalja i personalizovanu pomoć više od 530 zaposlenih koji rade u preko 260 servisnih centara.

U 2013. godini, ostvareno je skoro 950.000 pojedinačnih posjeta internet stranici “EURAXESS”, tri puta više nego u 2010. godini, i skoro 9,6 miliona pristupa stranici. Više od 7.700 istraživačkih organizacija (firmi, univerziteta i malih i srednjih preduzeća, itd.) su trenutno registrovane na EURAXESS Jobs. Cilj turneje je da se podstakne još veće učešće.

Za više informacija posjetite:

EURAXESS: www.euraxess.org

EURAXESS On Tour: www.facebook.com/EURAXESS.OnTour

Europski istraživački reon (ERA): http://ec.europa.eu/research/era/index_en.htm

Europa.ba