Diplomate EU u posjeti Zvorniku

Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi, ambasador Švedske u BiH Frederik Schiller i ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio posjetili su u utorak Zvornik, kako bi sa lokalnim vlastima razgovarali o temama u vezi sa EU.

U obraćanju medijima nakon sastanka sa načelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, zamjenik šefa Delegacije EU je rekao da EU i dalje snažno podržava BiH i da se EU bavi raznim pitanjima. ”U skorijoj budućnosti, tražit ćemo od nadležnih vlasti i predstavnika civilnog društva da sarađuju sa nama, i prije oktobarskih izbora, na razvoju i provođenju konkretnih ekonomskih strukturalnih reformi,  kojima bi se oživjela ekonomija i potaknulo otvaranje radnih mjesta”, istakao je dr Daviddi.

Diplomate EU su se takođe sastale i sa predstavnicima Bošnjačkog kulturnog društva ”Preporod”, kao i sa predstavnicima Udruženja za održivi povratak, te studentima Fakulteta tehničkih nauka. Razgovarajući sa povratnicima, zamjenik šefa Delegacije EU je istakao da EU podržava punu provedbu revizirane strategije Aneksa VII, koji osigurava održiv povratak izbjeglica u cijeloj zemlji, te da je ohrabren time što vidi jak angažman povratničkih i kulturnih društava u svakodnevnom životu bošnjačkog stanovništva.

Europa.ba