Novi projekat EU i UNCHR-a nudi usklađena rješenja za preostale raseljeničke probleme

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen, ministar za ljudska prava i izbjeglice u BiH Damir Ljubić, i predstavnik UNHCR‐a u BiH Andrew Mayne, 28 aprila predstavili su novi projekt u vrijednosti od 8,1 milion eura, koji finansira EU a sufinansira UNHCR, osmišljen sa ciljem da se riješe najteži preostali problemi ratnog raseljavanja.

Projekat će pomoći najmanje 2,400 ugroženih raseljenih i povratničkih porodica, uključujući i žene koje su žrtve rata, u njihovim nastojanjima da iznađu rješenja za socijalne izazove sa kojima se suočavaju – u početku u 10 općina od 2014 do 2016. godine – i to zajedničkim timskim radom organa vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera.

Sa porukom ‘Moje mjesto pod suncem’, ima za cilj pomoći ugroženim raseljenim i povratničkim porodicama da za sebe obezbijede uvjete za siguran, dostojanstven i život pun poštovanja, kroz njihovo uključivanje u razvojne planove općina u kojima žive, tako da oni, njihova djeca i njihove zajednice mogu napredovati i prosperirati.

Partneri projekta i vlasti će udružiti svoje snage kako bi procijenili potrebe, a potom ojačali socijalnu zaštitu i inkluziju, zdravstvenu zaštitu za starije osobe, obrazovanje za djecu, egzistencijalnu potporu, marketing proizvoda, besplatnu pravnu pomoć, psiho‐socijalno savjetovanje i stambene uvjete. Projekt dalje ima za cilj jačanje sveukupnih koordinacijskih aktivnosti na državnom nivou.

EU je za projekat izdvojila 7 miliona eura, uz sufinansiranje UNHCR‐a od 1,1 milion eura.
UNHCR rukovodi realizacijom projekta, u suradnji sa UNDP‐om, UNICEF‐om, IOM‐om, Hilfswerk Austria International, Bosanskim humanitarnim logističkim servisom, Fondacijom lokalne demokratije i Vašim pravima BiH, a u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH.

Ambasador Peter Sorensen, je izjavio: “Osiguranje bolje budućnosti za izbjeglice i raseljene osobe u Bosni i Hercegovini je ključni prioritet Evropske unije. Oko 500 miliona eura iz fondova Evropske unije je iskorišteno u periodu od 1996. za sanaciju imovine, komunalija i socijalne infrastrukture, kao i za egzistencijalne mjere i kreiranje radnih mjesta. Oko 30.000 objekata je obnovljeno i oko 4.500 radnih mjesta je kreirano iz ovih fondova.Ljudi zbog kojih su ovi programi osmišljeni se nalaze izvan svojih domova već više od 20 godina i naša je zajednička odgovornost da im konačno omogućimo dugoročna stambena i ‘životna’ rješenja”.

Predstavnik UNHCR‐a u BiH Andrew Mayne, dodaje da “zahvaljujući sredstvima EU IPA‐e, ovaj program može težiti ka istinskim trajnim rješenjima – pomažući u izgradnji neophodnih partnerstava i koordinacijskih struktura, kako raseljeničke i povratničke porodice ne bi samo dobile pomoć, nego ubudućnosti bile i uključene u glavne tokove razvojnih planova lokalnih i državnih organa vlasti”.

Među općinama koje će u početku biti pozvane da sudjeluju u projektu su Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice, kao i Brčko distrikt. Projekt će također podržati realizaciju Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII u cjelini, uvođenjem novih koordinacijskih struktura za rješavanje problema, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

S naglaskom na održivost, timski rad i koordinaciju, ovaj projekat nadopunjuje Regionalni program stambenog zbrinjavanja i projekt CEB II za stanare kolektivnih centara, koji su druge glavne komponente rješenja za preostale probleme ratnog raseljavanja.

Europa.ba