Dan Evrope obilježen u Doboju

 

Proslava Dana Evrope nastavljena je 7. maja u Doboju, gdje su predstavljeni projekti u sferi obrazovanja koje finansira EU, uz muziku i ples u kojima su učestvovale i mlade i starije generacije. Manifestaciju su organizovali Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS i Grad Doboj, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH i Direkcijom za evropske integracije.

Šef Delegacije Evropske unije / specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, prisustvovao je manifestaciji zajedno sa Obrenom Petrovićem, gradonačelnikom Doboja, i Jasenkom Hadžajlija, predstavnicom DEI.

To je bila odlična prilika da gosti i posjetioci obiđu info-štandove i dobiju informacije o Evropskoj uniji i radu stručnih škola, institucija visokog obrazovanja, lokalnih preduzeća i nevladinih organizacija uključenih u projekte EU u sferi obrazovanja, a koji se realizuju u lokalnoj zajednici kroz inicijative doživotnog učenja.

Obraćajući se prisutnima u Doboju, ambasador Sorensen je naglasio jasnu perspektivu BiH da postane država članica EU i da spremnost EU da joj pomogne da taj cilj i ostvari. Ambasador Sorensen takođe je čestitao EUROPLUS-u i lokalnoj zajednici u Doboju na organizovanju različitih manifestacija kojima već se Dan Evrope obilježava već godinama.

Govoreći o resursima predstavljenim na brojnim info-štandovima i centrima za doživotno učenje, ambasador Sorensen je izjavio:

„Centri za doživotno učenje u cijeloj zemlji izuzetno su važni za BiH i eventualno članstvo u Evropskoj uniji“, dodavši da su „zemlje snažne onoliko koliko su snažni njihovi resursi i građani“.

Narednih dana, EUROPLUS nastavlja sa proslavom Dana Evrope u gradovima koji su takođe obuhvaćeni projektima EU u sferi obrazovanja, Modriči i Derventi.

Europa.ba