Euro Basket turniri u okviru sedmice Evrope u BiH završeni u Banja Luci

Nakon turnira u Mostaru i Tuzli aktivnosti Delegacije EU povodom sedmice Evrope nastavile su se posljednjim „Euro Basket Cup“ turnirom, u Banja Luci. Turnir je organizovao EU Info Centar.

Šef kancelarije EU u Banja Luci Giulio Zanni i savjetnica gradonačelnika Banja Luke za društvene djelatnosti Ljiljana Radovanović otvorili su turnir.

“Evropska unija posebno pomaže mladima stvaranjem boljih uvjeta za obrazovanje i razvoj u različitim područjima poput, umjetnosti, kulture i sporta“, rekao je Zanni i dodao kako u nekim od tih programa, kao što je ERASMUS građani BiH već mogu sudjelovati.

Djevojčice i dječaci iz banjalučkih osnovnih škola takmičili su se na Trgu Krajine. U konkurenciji dječaka Osnovna škola Branko Radičević osvojila je prvo mjesto, Osnovna škola Borisav Stanković zauzela je drugo mjesto, a Osnovna škola Branko Ćopić treće. Kod djevojčica najbolja je bila ekipa Osnovne škole Zmaj Jova Jovanović.

Dok su u Banja Luci završila koškarkaška takmičenja, aktivnosti povodom Dana Evrope se nastavljaju. Na Dan Evrope, 9. maja u Sarajevu Delegacija EU i EU Info Centar priređuju mjuzikl za djecu i odrasle „Vrh Svijeta”. Šef Delegacije EU u BiH ambasador Peter Sorensen pridružit će se više od 300 djece iz deset osnovnih škola i organizacija iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva u gledanju predstave.

Europa.ba