Govor ambasadora Sorensena na Ceremoniji otvaranja sarajevske Vijećnice

Vijećnica je konačno ponovo otvorena 9 maja na Dan Evrope nakon 22 godine. Oficijelnom otvaranju je prisustvovao Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen zajedno sa bh. dužnosnicima, diplomatskim korom i predstavnicima političkog, vjerskog i kulturnog života u BiH. Govoreći u ime Evropske unije koja je donirala ukupno 9 milion eura za rekonstrukciju i gradnju, ambasador Sorensen rekao je:

„Ove godine obilježavamo i stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata, što ovogodišnjem 9. maju, Danu Europe, daje dodatno značenje.” Naglasio je da stradanja miliona ljudi u Prvom svjetskom ratu i sukobi koji su uslijedili su uzeli veliki danak među evropskim stanovništvom. Po njegovom mišljenju i sa pravom podstakli velike umove da razmisle kako spriječiti dalje sukobe.

“Evropska unija je proistekla iz ideje o potrebi izgradnje obavezujućih odnosa između nacija, a kako bi Evropljani mogli živjeti u miru i prosperitetu”, rekao je.

“Dan Evrope, koji se obilježava 9. maja, stoga je prilika da slavimo prevazilaženje značajnih razlika između europskih nacija kroz težnju da se oblikuje zajednička budućnost. Lično sam izuzetno sretan da ove godine slavimo ovaj važan dan u Vijećnici, koja je, pored toga što je prekrasna, također i simbol mnogo toga: arhitektonske vizije, učenja, institucionalne memorije, zanatskog umijeća, općinske demokratije i izdržljivosti građana Sarajeva. Vraćanje ovog dragulja gradu, BiH, Evropi i svijetu predstavlja trajnu poruku solidarnosti građana Evropske unije sa građanima Bosne i Hercegovine a posebno gradom Sarajevom”, istakao je.

“Preko pola milijarde građana Europske unije želi da građani BiH imaju ono što smo mi ostvarili tokom posljednjih decenija. Mi smo sada zajednica država članica gdje naši građani uživaju neotuđiva lična prava i osnovne slobode. Demokratsku vladavinu. Snažnu vladavina prava. Značajno unaprijeđen životni standard. Našu odlučnost da te vrijednosti prenesemo i u BiH potvrđujemo otvorenim pozivom ovoj zemlji za mogućnost članstva u EU. Na tome svakodnevno radimo zajedno sa institucijama ove zemlje. Rekonstrukcija ovog prekrasnog zdanja u kojem se večeras nalazimo jeste završena, ali izgradnja demokratskog društva spremnog za članstvo u EU će se nastaviti”, zaključio je

EU je do sada investirala 9 miliona eura u obnovu sarajevske Vijećnice. Obnova je provedena u četiri faze.

Faza I: Strukturna faza, koja uključuje rad na obnovi i stabilizaciji zidova u prizemlju, od decembra 1999. do maja 2000., finansirala je Vlada Austrije.
Faza II: Centralni Atrij (uključujući i kamene strukture) i ograda, u 2003., finansirala Evropska unija u iznosu od 2,5 miliona eura.
Faza III: Fasada i prozori/vrata, 2010-2014, finansirala španska Vlada, u iznosu od 1 milion eura i sufinansiran od strane općine Sarajevo.
Faza IV: Radovi rekonstrukcije u toku, finansirani iz IPA fondova 2009. i 2010.

Europa.ba