Direktor za proširenje EU Paquet u posjeti Šamcu

Direktor odgovoran za Bosnu i Hercegovinu pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje, Jean-Eric Paquet, posjetitio je Šamac u ponedjeljak, 23. juna, 2014.godine.

Direktor Paquet se sastao sa načelnikom opštine Šamac, Savom Minićem i ostalim članovima Urgentnog operativnog i koordinacijskog tima, te sa njima razgovarao o situaciji u opštini koja je teško stradala u prošlomjesečnim poplavama.

“Evropska unija će pružiti podršku opština Šamac tako što će pomoći u izgradnji mehanizama zaštite od mogućih novih poplava, kao i za obnovu privrede i javne infrastrukture nakon poplava”, izjavio je gdin. Paquet.

Jean-Eric Paquet je ponovio kako je impresioniran odlučnošću građana Šamca kada je u pitanju obnova svog grada. Istaknuo je da će i druge opštine koje su pogođene poplavama morati izdraditi detaljnu analizu šteta, kao i modalitete rehabilitacije, a za potrebe donatorske konferencije za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju koja je zakazana za 16. juli u Bruxellesu, koju zajednički organizuju Evropska komisija, Francuske i Slovenija.

Načelnik Savić je tokom kratkog obilaska Šamca upoznao direktora Paquet sa stanjem u Gradskoj vijećnici, Policijskoj stanici, kao i srednjoj školi, koje su teško oštećene tokom poplava.

Europa.ba