Ambasador Sorensen i ministar Nović svečano pustili u upotrebu digitalne ortofoto mape BiH

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen i ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović svečano su 2. jula pustili u upotrebu nove digitalne ortofoto mape BiH na završnoj konferenciji projekta koji je finansirala EU “Izrada digitalnih ortofoto planova za područje BiH”.

Ortofoto mape i snimci iz zraka koji su kroz ovaj projekat izrađeni sa najmodernijom opremom sada pružaju potpun i funkcionalan pregled cijele teritorije BiH. 3D mape će se koristiti za razne administrativne aktivnosti, kao što su prostorno planiranje, ruralni razvoj, poljoprivredno planiranje, zemljišnu administraciju, promociju stranih investicija, opštinsku administraciju, transportnu infrastrukturu, za tržište nekretnina, upravljanje šumama, zaštitu okoliša, deminiranje, razvoj turizma i statistike.

Ambasador Sorensen je izjavio da su mape od izuzetnog značaja za građane BiH. Naglasio je da su mape nedavno bile od velike pomoći u najgorim poplavama ikada zabilježenim u BiH. Pored toga, mape su bile od ključnog značaja za potrebe popisa sprovedenog u BiH u oktobru 2013. Također su relevantne u aktivnostima deminiranja, omogućavajući brže i preciznije prepoznavanje granica minski sumnjivih područja i za razvoj baznih mapa za lakši i sigurniji rad na terenu.

“U toku ovog projekta napravljeno je 29.300 fotografija iz zraka cijele teritorije BiH na površini od 51.129 km2. Angažovana su dva aviona za 74 leta, odnosno ukupno 260 sati”, rekao je ambasador.

Događaju su prisustvovali i Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Miloš Komljenović, v.d. direktor Republičke uprave RS za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Siniša Milić, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, i predstavnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je zahvalio EU za finansiranje i realizaciju ovog važnog projekta. Projekat je koordiniran od strane Ministarstva civilnih poslova BiH i implementiran u saradnji sa upravama FBiH i RS za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Odjelom za javni registar Vlade Brčko Distrikta BiH. Projekat je finansirala EU kroz IPA 2008 u ukupnom iznosu od 2.456.000 eura, a implementirala firma Geofoto iz Zagreba.

Pročitajte govor ambasadora Sorensena u cjelosti ovdje

Pogledajte prezentacije:
Tehnička implementacija:
Upotreba digitalnih ortofoto planova:

Europa.ba