Sanacija poplavljene srednje škole Maglaj u završnoj fazi

Radovi na sanaciji u poplavama oštećenog objekta Mješovite srednje škole u Maglaju, koje finansira Evropska unija, u završnoj su fazi. Kabineti na prizemlju i prvom spratu su u potpunosti sanirani, sistem za grijanje je u funkciji, a stigao je i novi namještaj i učila. Prije nego školsko zvono ozvaniči početak nastave, potrebno je zamijeniti unutrašnju i vanjsku stolariju i instalacije, te oličiti učionice.
 
„Nadam se da ćemo uspjeti u tome. Radovi se bliže kraju i nadam se da će biti ispunjeni svi preduslovi, sigurnosni prevashodno, da se djeca vrate u školske klupe 29. septembra,” naglašava direktor škole Ermin Tanković.

Mahir Čamdžić u ulozi roditelja i građevinskog radnika potvrđuje da je sigurnost djece na prvom mjestu, i ističe: „Bez obzira na dužinu trajanja ovog produženog ljetnog raspusta, ne sumnjam da će nastavnici osigurati kvalitetan obrazovni program koji će djeci omogućiti da nadoknade propušteno gradivo.”
 
Radove na sanaciji objekta škole u vrijednosti od 850.000 KM finansira Evropska unija kroz Program za oporavak od poplava. „Želio bih se iskreno zahvaliti predstavnicima Evropske unije na ovoj finansijskoj pomoći koja će omogućiti početak ili nastavak školovanja za 1.010 srednjoškolaca,” dodaje Tanković.
 
U školi smo zatekli ekipu TV Maglaja na radnom zadatku informisanja Maglajlija o gradskim novostima. Novinarku Nejru Bradarić koja je svjedočila i izvještavala o poplavama pitali smo šta misli o dinamici procesa sanacije koji predvodi EU. „Pogodnost je to što je zakonski obavezna proceduru o odabiru izvođača radova maksimalno skraćena, te su radovi krenuli u rekordnom roku, i oni se odvijaju dobro,” objašnjava Bradarić.
 
Evropska unija u sanaciju obrazovnih institucija na području Maglaja ulaže oko 2.2 miliona KM, te dodatna 2 miliona u sanaciju Doma zdravlja, vrtića i zgrade Opštine Maglaj. „Maglaj je jedna od opština koja je stravično stradala tokom poplava u maju. Stoga je oporavak infrastrukture u Maglaju i pomoć pri sanaciji ključnih objekata i ponovnoj uspostavi usluga koje doprinose normalizaciji života tretiran kao prioritet,” kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Ukupna vrijednost Programa EU za oporavak od poplava je 43,52 miliona eura, od kojih EU sufinansira 42,24 miliona eura, pruža pomoć poplavama pogođenim područjima u BiH. Program implementiraju UNDP, UNICEF i IOM.

Za više informacija, posjetite stranicu Programa EU za oporavak od poplava

Europa.ba