Sorensen: Rezultati izbora moraju se poštovati, a tvrdnje o nepravilnostima istražiti

“Rezultati izbora moraju se poštovati, a tvrdnje o nepravilnostima istražiti. Bosna i Hercegovina će morati da se pozabavi eventualnim preporukama OESC-a / ODIHR-a”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, tokom svoje današnje posjete Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Član Centralne izborne komisije BiH, gospodin Ahmed Šantić i direktor  Centra za brojanje glasova, gospodin Ermin Kos, dočekali su ambasadora Sorensena i informirali ga o aktivnostima i radu Centra za brojanje glasova.

Ambasador Sorensen je ponovio potrebu brzog formiranja vlasti na svim nivoima, tako da se buduće vlasti mogu baviti stvarnim izazovima sa kojim se BiH suočava. “Ekonomske reforme hitno trebaju stvoriti nova radna mjesta i poboljšati život ljudi, kao što je navedeno u Sporazumu za rast i zapošljavanje. Bosna i Hercegovina mora pojačati svoje napore na putu ka EU. Konkretno, pitanje koordinacije treba rješavati tako da BiH može pristupiti značajnim fondovima EU “, naglasio je ambasador Sorensen.

Europa.ba