Borba protiv trgovine ljudima zahtijeva koordinirani pristup – Daviddi

U okviru obilježavanja osmog Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini/EUSR bili su 29. oktobra domaćini seminara na temu „Bosna i Hercegovina: izazovi u borbi protiv trgovine ljudima iz regionalne perspektive“, u zajedničkoj organizaciji s talijanskim predsjedništvom Vijećem Evropske unije i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Seminar pod predsjedanjem dr. Renzo Daviddija, zamjenika šefa Delegacije EU-a, uz učešće preko 40 predstavnika lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, kao i predstavnika zemalja članica Evropske unije, zemalja zapadnog Balkana, Ambasade SAD-a, UNHCR-a, Vijeća Evrope i OSCE-a, pružio je priliku da se razmotre postignuti napredak i izazovi u pogledu borbe protiv trgovine ljudima (engl. THB) iz regionalne perspektive.

Dr. Daviddi je istakao da seminar označava obnovljenu predanost EU-a koordiniranom pristupu u borbi protiv trgovine ljudima. Podsjetio je da je ove godine Evropska unija podstakla delegacije EU-a i države članice Evropske unije na područjima posebno pogođenim trgovinom ljudima, poput zemalja zapadnog Balkana, na blisku saradnju u svojim nastojanjima zajedno sa zemljama članicama EU-a, relevantnim međunarodnim organizacijama i trećim zemljama na postizanju rezultata u ovoj oblasti politika.

Nj.E. Ruggero Corrias, ambasador Italije u BiH, istaknuo je predanost Italije, tokom predsjedanja Vijećem Evropske unije, u podizanju svijesti o trgovini ljudima i promociji integriranog pristupa u borbi protiv trgovine ljudima.

Samir Rizvo, pomoćnik ministra i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH, izvijestio je da je u posljednjih nekoliko godina, smanjenje broja stranih žrtava pratilo blago povećanje domaćih žrtava. Naglasio da je za BiH jedan od glavnih izazova prilagoditi svoj sistem promjenjivoj prirodi trgovine ljudima u BiH (od seksualnog iskorištavanja do iskorištavanja radne snage). Rizvo je naglasio potrebu jačanja obuke policije i tužitelja u oblasti trgovine ljudima. Nadalje, potrebni su promjena mentaliteta i održiva politička podrška za odgovarajuće rješavanje pitanja trgovine ljudima u radnoj eksploataciji i kriminaliziranju dječjeg prosjačenja, naveo je Rizvo.

Prilikom predstavljanja regionalnog projekta IOM-a o borbi protiv trgovine ljudima, Gianluca Rocco, šef Misije IOM-a, naglasio je da postoji potreba za prelaskom sa prekogranične saradnje na regionalnu saradnju. Također je istaknuo važnost odgovarajućeg pristupa bh. institucija radnoj eksploataciji u kontekstu borbe protiv trgovine ljudima.

Govornici su naglasili važnost uspostavljanja transnacionalnog referalnog mehanizma za žrtve trgovine ljudima, potrebu za uspostavljanjem zajedničkih istražnih timova, razmjenu iskustava i informacija o trgovini ljudima (i migracija u cjelini) kao ključnih prioriteta u smislu regionalne saradnje.

Tokom seminara, razgovaralo se o više tema, poput uzroka promjenjive prirode trgovine ljudima, potrebe rješavanja ovog problema u regionalnom kontekstu, važnosti za BiH da prilagodi svoje institucije promjenjivoj prirodi trgovine putem edukacije policijskih službenika i tužitelja, veze između liberalizacije prostitucije i smanjenja trgovine radi seksualnog iskorištavanja, razloga niske razine procesuiranja trgovaca, kako u BiH, tako i u EU.

Dodatne informacije:
http://ec.europa.eu/anti-trafficking/entity.action?breadCrumbReset=true&path=EU+Policy/EU_Anti_Trafficking_Day_2014
Mid-term Report on the Implementation of the EU Strategy towards the Eradication of Trafficking in Human Beings 2012-2016
Second Eurostat working paper on Trafficking in Human Beings, with statistical data on THB across the EU
Report on the Implementation of Directive 2004/81/EC that regulates the granting of a residence permit to non-EU victims of trafficking who cooperate with the authorities for the investigation and prosecution of the alleged traffickers

The related European Commission press release is available at:
http://ec.europa.eu/anti-trafficking/entity.action?breadCrumbReset=true&path=EU+Policy/EU_Anti_Trafficking_Day_2014

Europa.ba