Nacionalni Erasmus+ informativni dan u Bosni i Hercegovini održan u Banja Luci

Nacionalni Erasmus+ informativni dan u Bosni i Hercegovini održan je u četvrtak 13. novembra 2014. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banja Luci.

Glavni  cilj događaja bila je promocija mogućnosti u okviru Erasmus+ programa, sa posebnim naglaskom na predstavljanje novog poziva za dostavu projektnih prijedloga u oblasti visokog obrazovanja, uključujući projekte jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju, međunarodne kreditne mobilnosti, zajedničke master programe, Žan Mone aktivnosti, te ostale mogućnosti u oblasti visokog obrazovanja.
 
Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH u uvodnom obraćanju je rekao:

“Erasmus + program će u narednom periodu biti mnogo zanimljiviji, a razmjena studenata jednostavnija, jer smo objedinili sve aktivnosti koje se odnose na obrazovanje, trening, omladinu i sport”, rekao je Mina.

Mina je istaknuo napredak u zanimanju za studentske razmjene među studentima u Bosni i Hercegovini.

“Posljednji poziv za prijavu projekata u okviru programa Erasmus Mundus Akcija 2 je potvrda visoke motivacije da nastavite u istom smjeru i budete još aktivniji. Prema rezultatima posljednjeg poziva, Bosna i Hercegovina je vodeća zemlja po broju dodjeljenih mobilnosti među zemljama zapadnog Balkana “, dodao je Mina.

Franco Burgio, program menadžer u Izvršnoj agenciji Evropske komisije za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu /EACEA/ rekao je da izgradnja kapaciteta podrazumijeva povezivanje visokoškolskih ustanova i tržišta rada sa ciljem usklađivanja potreba i razmjene znanja.
 
“U okviru zajedničkog magistarskog programa povezuje se više visokoškolskih ustanova u i izvan EU, a studenti zajedno pohađaju najmanje dva univerziteta i dobijaju jednu diplomu mastera”, rekao je Burgio.

Suad Muhibic, voditelj Nacionalnog Erasmus + ureda u BiH, pozvao je sve visokoškolske ustanove u zemlji da iskoriste priliku i učestvuju u Erasmus+ programima.

Edin Atlić, voditelj EU info centra, predstavio je centar i njegove usluge te pozvao sve obrazovne institucije na saradnju sa Centrom u budućnosti.

Predstavnici visokoškolskih ustanova i nadležnih ministarstava u BiH prisustvovali su događaju.

Erasmus+ je program EU za obrazovanje, osposobljavanja, mlade i sport. Erasmus + počeo je 1. januara 2014. godine i zamjenjuje trenutne finansijske programe koji vodi Evropska komisija u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, uključujući i Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Comenius, Leonardo, Grundtvig i Transversal), Mladi u akciji i druge međunarodne programe uključujući i Jean Monnet i Erasmus Mundus. Erasmus+ program traje  u periodu od 2014-2020 i podržava aktivnosti u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u svim sektorima cjeloživotnog učenja, uključujući visoko obrazovanje, dodatno obrazovanje, obrazovanje odraslih, škole i aktivnosti mladih.

Više informacija o Erasmus + pronađite na linku: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_hr.htm

Vodič za Erasmus + (na engleskom jeziku) možete preuzeti na linku: http://euinfo.ba/wpcontent/uploads/2014/10/Erasmus-2015.pdf

Europa.ba