Visoka predstavnica/potpredsjenica Mogherini i komesar Hahn u posjeti Bosni i Hercegovini

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn posjetili su danas Bosnu i Hercegovinu, gdje su se sastali sa čelnicima institucija BiH, čelnicima političkih stranaka i članovima organizacija civilnog društva kako bi razgovarali o reformama i procesu evropskih integracija zemlje.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini i komesar Hahn započeli su svoju prvu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini sastankom koji su organizovali u sjedištu EU u Sarajevu kojem su prisustvovali članovi različitih sektora civilnog društva – preduzetnici, mediji, mladi, žene, LGBTI osobe, nezaposleni, sindikati – sa kojima su razmijenili mišljenja o trenutnoj društveno-ekonomskoj situaciji u zemlji. Dvoje zvaničnika EU su bili posebno zainteresovani za stajališta svojih sagovornika o Sporazumu za rast i zapošljavanje, praktičnom planu u kojem se navode neophodne ekonomske reforme koje treba sprovesti kako bi se oživjeli ekonomski razvoj i proces evropskih integracija.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini i komesar Hahn sastali su se i sa članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, predsjedavajućim Savjeta ministara Vjekoslavom Bevandom, i ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom. Takođe, razgovarali su i sa predstavnicima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Mogherini i komesar Hahn zaključili su posjetu Bosni i Hercegovini konferencijom za medije koja je održana u zgradi EU u Sarajevu.

U svom obraćanju medijima, visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini je izjavila:

“Znamo da ovo nije samo o potpisivanju nečega. Radi se o početku procesa ispunjavanja očekivanja građana, i mi mislimo da je to dobra prilika da ova država, njene institucije i političko vodstvo učine napredak. Imamo priliku okončati podjele i probleme iz prošlosti i dati novi pogled na način na koji Bosna i Hercegovina može ispuniti svoju ulogu u evropskoj porodici. Uvijek govorimo da države Zapadnog Balkana imaju budućnost u Evropskoj uniji i kako tu budućnost sada možemo ostvariti, uz osjećaj zajedništva ovdje u Sarajevu i svim dijelovima zemlje i uz osjećaj odgovornosti i spremnosti za saradnju od strane Evropske unije”.

Komesar Hahn je rekao:

“Mi nismo ovdje samo sada i nikada više. Mi ćemo uvijek biti ovdje, ja vam mogu obećati da ćemo biti zajedno i mogu vam obećati da ćemo se nas dvoje uvijek vraćati kako bismo nadgledali i bili saputnik u ovom procesu. Jer moram da budem iskren – nije stvar u tome da se usaglasimo o naslovima i principima. Radi se o veoma konkretnim rezultatima, veoma opipljivim rezultatima implementacije. To je ono što ljudi u Bosni i Hercegovini žele da vide”.

Kompletan transkript konferencije za medije možete pročitati ovdje: http://archive.europa.ba/News.aspx?newsid=7540&lang=BS

Europa.ba