Obraćanje visokog predstavnika povodom zatvaranja Ureda OHR-a u Mostaru

Dame i gospodo, dozvolite najprije da vam poželim dobrodošlicu u Hotel Bristol. 

Mnogi od vas su doputovali iz raznih dijelova Hercegovine, ali i dalje, kako bi bili danas sa nama, povodom zatvaranja Ureda OHR Jug u Mostaru.


Dakle, danas smo ovdje kako bi zatvorili Ured OHR Jug u Mostaru, ali u konačnici današnji dan NIJE posvećen OHR-u.


Današnji dan posvećen je budućnosti Mostara, današnji dan tiče se budućnosti šireg kraja Hercegovine, današnji dan tiče se vaše budućnosti te budućnosti građana koje predstavljate i kojima služite.


Jer, danas smo došli do značajne tačke na putu od sukoba i podjela ka miru i integraciji – danas je odgovornost za daljnji napredak ovoga grada i cijelog područja prebačena odlučno u vaše ruke.


Nema dilema, ne postoji nijedno “ako”, “ali” ili “možda”, upravo ovo se dešava danas.


Nismo slučajno došli do ove tačke, već zahvaljujući napornom radu i odlučnosti, tokom dugoga vremenskog perioda, da prevaziđemo prepreke koje su ometale implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma. Kroz takvo djelovanje položili smo temelj za bolji i dostojanstveniji život građana ove zemlje.   


Ured OHR Jug, koji je naslijedio Upravu Evropske unije u Mostaru (UAM) 1997. godine, odigrao je suštinsku ulogu u napretku koji je ostvaren u Mostaru i širem području Hercegovine tokom proteklih 13 godina i s pravom smo ponosni na sva postignuća.


Kolege u Uredu OHR Jug u Mostaru neumorno su radili kako bi poboljšali kvalitet svakodnevnog života građana, te su povremeno rizikovali i svoje živote kako bi to ostvarili. 


Želim iskoristiti ovu priliku kako bih odao priznanje svim uposlenicima Ureda OHR Jug za naporan rad i predanost tokom svih ovih godina, a mnogi od njih su proveli značajan dio svog radnog vijeka služeći ovom gradu i ovoj zemlji. 


Ovom prilikom želim im svima zahvaliti.


Također, želim najiskrenije zahvaliti aktuelnom šefu Ureda OHR-a Mostar, Anatolyiju Viktorovu, koji je, poput svih svojih prethodnika – a to su bili Sir Martin Garrod, Richard Ellerkmann, Finn Lynghjem, Colin Munro, ambasador Jean-Pierre Berçot i ambasador Jacques Andrieu – predvodio OHR Jug s istinskom predanošću. Hvala ti, Anatoly.


A sada ću vas zamoliti da im svima uputite jedan veliki aplauz.


S obzirom da smo se okupili ovdje danas, bilo bi dobro osvrnuti se kratko na sve uspjehe, jer sve što smo postigli uspjeli smo ostvariti u saradnji i partnerstvu sa vama i ostatkom međunarodne zajednice.


·        Obnova infrastrukture – putevi, mostovi, elektroenergetske mreže i bolnice širom ovog područja; 


·        Povratak hiljada raseljenih osoba i izbjeglica njihovim domovima;


·        Ujedinjenje administracije Grada Mostara;


·        Uspostava brojnih drugih federalnih, kantonalnih i opštinskih institucija;


·        Brojne druge značajne političke, ekonomske i pravosudne reforme.


S obzirom da je napredak ostvaren u cijelom području, od 100 uposlenika OHR-a koji su radili na političkim pitanjima, povratku izbjeglica i raseljenih osoba,  pitanjima medija, ekonomije, ljudskih prava, pravnih poslova, pravosudne reforme i borbe protiv korupcije, ovaj broj je smanjen na 20 uposlenih danas.  


Današnjim zatvaranjem OHR-a Jug zatvaramo cijelo jedno poglavlje i otvaramo novo, ali činimo to sa spoznajom da iako su temelji i okvir za bolju budućnost postavljeni, posao još uvijek nije završen do kraja. 


Ovdje u Mostaru, na primjer, ujedinili smo Gradsku upravu, ali znamo da je potrebno uraditi još dosta posla prije nego što budemo mogli reći da je Grad ujedinjen. Uspostavljanje institucija za ujedinjenje je važno, ali jednako je važno i stvaranje atmosfere koja će poticati integraciju.


Danas preuzimate ogromnu odgovornost i suočavate se sa testom, ali što je najvažnije imate veliku priliku.


Vjerujem da imate potencijala da iskoristite tu priliku.


Neću još mnogo dužiti, ali prije nego završim ovo obraćanje postoje dvije stvari koje želim istaknuti kristalno jasno:


Prvo, zatvaranje OHR-a Jug ne znači potpuno povlačenje međunarodnog interesa. Ja ću zadržati tročlani tim u Mostaru koji će raditi pod mojim nadzorom. OSCE im je osigurao smještaj u svojim uredima ovdje u Mostaru i želim zahvaliti OSCE-u na njihovom gostoprimstvu. Ovaj tim će nastaviti blisko pratiti dešavanja u Mostaru i području Hercegovine, te me izvještavati o svim pitanjima i problemima koji se eventualno pojave.


Još jedna potvrda naše kontinuirane opredijeljenosti i podrške Mostaru je činjenica da ću u svojstvu specijalnog predstavnika EU uskoro opet posjetiti ovaj grad, i to za samo dvije sedmice, u okviru moje kampanje posjeta opštinama.


Drugo, odgovornost da ovaj grad i cijeli ovaj kraj povedete naprijed je u vašim rukama. Ni OHR ni bilo koja druga međunarodna agencija ne mogu to uraditi umjesto vas. Kao što sam rekao, neću dozvoliti da dođe do poništenja ostvarenog napretka, ali da li ćete ići dalje naprijed u potpunosti će ovisiti o vama.


Sada je vrijeme za pozitivno vodstvo i pravi dijalog.


I zbog toga sam na samom početku rekao da današnji dan nije posvećen OHR-u, već vašem Mostaru, vašoj Hercegovini, te vašoj budućnosti i budućnosti ovoga kraja.


Danas sam donirao opremu dvjema lokalnim školama ovdje u Mostaru. Nadamo se da će ove donacije biti mali doprinos poboljšanju života učenika, te da će oni vremenom dati svoj doprinos u izgradnji bolje budućnosti za Mostar, za područje Hercegovine, te za Bosnu i Hercegovinu.


Ova budućnost je u vašim rukama.


Dakle, moja je poruka da ciljate visoko, preko svih administrativnih, političkih i etničkih podjela i radite zajedno kako bi ovaj grad i ovaj kraj poveli naprijed.


Vi to možete!


Hvala.

Europa.ba