Obraćanje specijalnog predstavnika EU/visokog predstavnika u BiH na konferenciji u vezi zaključaka PIK-a: “Moj izazov liderima BiH”

Dobar dan i dobro došli,


Svi ste, pretpostavljam, upoznati sa zaključcima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji se sastao krajem februara u Briselu.


Danas sam vas pozvao da vas informišem da sam u skladu sa tim zaključcima u petak uputio pismo Predsjedništvu, Vijeću ministara, Parlamentarnoj skupštini, entitetskim premijerima i liderima vladajućih stranaka, kako bih naglasio da se ciljevi i uslovi, koje je Vijeće za implementaciju mira jednoglasno usvojilo,  sada moraju pretvoriti u konkretna djela.


Samo odlučna akcija u tom smjeru otvara put ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, postavlja čvrsto i nepovratno Bosnu i Hercegovinu na putu euroatlantskih integracija, te omogućava započinjanje tranzicije sa OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.


Takođe sam im naglasio da je ovo prilika koju BiH sebi ne smije dopustiti da propusti.


Podsjećam da je Vijeće utvrdilo ciljeve i uslove koje su, između ostalog, institucije BiH već ranije preuzele kao svoje obaveze.


Tih pet ciljeva su:


1.     registracija državne imovine u ime institucija BiH putem sporazuma između odgovarajućih nivoa vlasti, odnosno putem zakonskih akata;


2.     sporazum o prenosu vojne imovine, kako pokretne tako i nepokretne, potpisan od strane svih i pravno uknjižen;


3.     Donošenje odgovarajućih zakonskih akata kojima se uređuje status Distrikta Brčko, čime se osigurava da Brčko ima adekvatne zaštitne mehanizme u odnosima sa državom i entitetima;


4.     usvajanje trajne metodologije za prikupljanje prihoda i zakonsko osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća;


5.     usvajanje Nacionalne strategije za pitanje ratnih zločina.


Donošenje Zakona o boravku i kretanju stranaca i azilu. Usvajanje državne strategije za reformu sektora pravosuđa.


Osim toga, imamo dva “uslova” koji se moraju ispuniti prije zatvaranja OHR-a i njegove tranzicije;


·        potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i


·        pozitivna ocjena Vijeća za implementaciju mira o situaciji u BiH.


 


Ukoliko odgovorni lideri ove zemlje žele ispuniti svoje ciljeve, moraće raditi naporno. Trenutno, ja, nažalost, vidim usijavanje političkog diskursa sa potpuno suprotnim ciljevima od onih koji idu prema postizanju dogovora.


Međunarodna zajednica traži jasne dokaze da su politički lideri BiH spremni i sposobni voditi ovu zemlju u pozitivnom pravcu, u pravcu prema Evropskoj uniji.


Politika je umijeće mogućeg i krajnje je vrijeme da se vratimo ozbiljnim razgovorima o onome što je potrebno uraditi.


Prvi prioritet je usvojiti zakone iz oblasti reforme policije, da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.


Umjesto vođenja konkretnih razgovora o tome kako potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju – a dopustite da kažem da su stavovi u Briselu trenutno naklonjeni Bosni i Hercegovini i bilo bi ludo propustiti ovu priliku – neki politički lideri i dalje igraju igru u kojoj niko ne dobija.


Moram da priznam da sam nezadovoljan atmosferom, koja se ovdje stvara u vezi sa predstojećom raspravom u Skupštini. Ponovo imamo javne poruke koje unaprijed odbijaju demokratsku diskusiju, ponovo vidimo ucjene. To sve nepotrebno otežava skupštinski proces u koji ulazimo upravo ove nedjelje.


Već idući dani će nam pokazati ko je od političkih lidera  ne samo na riječima već  i na djelu opredijeljen za evropske integracije. Mi ćemo veoma pažljivo pratiti ponašanje političkih stranaka i njenih lidera tokom ovog procesa, koji je od ključnog značaja za potpisivanje SSP te evropske budućnosti Bosne i Hercegovine. I da podsjetim još jednom: nije EU ta koja traži ulazak BiH u Uniju, to su građani BiH koji s pravom očekuju od svojih izabranih predstavnika da im to omoguće.


Međunarodna zajednica je u Briselu bila jedinstvena u stavu da zatvaranje OHR-a nije vremenski uslovljen proces, nego proces koji se zasniva na rezultatima koje organi BiH moraju realizirati.


Da ponovim, postoje jasni ciljevi i uslovi.


Ove ciljeve organi BiH su prihvatili kao svoje obaveze u više strateških dokumenata.


Ukoliko među akterima u BiH bude političke volje, onda se oni mogu brzo ostvariti. Sve do tada, OHR će nastaviti da djeluje.


Jasno je da nam je cilj realizacija krajnjih kriterija, a ne vremenskih rokova.


Zato očekujem da će se svi koji nose političku odgovornost usredsrediti na njihovo ispunjavanje.


Da bi se to postiglo, namjerne provokacije, kao što su rezolucije sračunate da izazovu nestabilnost, moraju prestati.


Prijetnje otcjepljenjem su prazna retorika čiji je cilj destabilizacija napretka koji je ova zemlja postigla.


Da pojasnim:


Prvo: sva tri konstitutivna naroda su konstitutivna na cijelom teritoriju BiH. Nijedan od entiteta nije isključiva imovina jednog od naroda.


Drugo: Međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti niti priznati bilo kakav jednostran čin kojim se narušava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje ili kojim se dovodi u pitanje njena ustavna struktura.


Treće: jedini način da se postignu unutrašnje promjene je putem dogovora među predstavnicima u institucijama BiH, u postupku predviđenim Ustavom.


To znači da postoje legitimni partneri u zemlji koji se moraju složiti o svim ustavnim promjenama, kao i jedan važan igrač van zemlje – međunarodna zajednica.


Međunarodna zajednica je jedinstvena i jasna u svom stavu. BiH može izabrati da stagnira i nazaduje ili može izabrati da ide naprijed putem integracije i saradnje.


Stalni pozivi, da ja namećem odluke, nisu rješenje. Oni su znak političke nezrelosti. Ja sam dobro svjestan svog mandata, svojih ovlasti i svoje odgovornosti i ne treba niko da me na to podsjeća.


Ne postoji treći izbor. Nema čarobnog rješenja. Ne može biti otcjepljenja niti ukidanja, ne može se stalno prijetiti referendumom kao ultimatumom. Takvo, kao i svako drugo djelovanje koje nameće samo jedan partner protiv tri-četiri ostala je i protivustavno, i politički neprihvatljivo, i tehnički neizvodljivo, a prije svega nemoralno.


Prema tome, vrijeme je da politički lideri prestanu tražiti izgovor, prestanu kriviti ili javno mnjenje – mnjenje koje su sami stvorili – ili medjunarodnu zajednicu  – i da rade svoj posao.


Međunarodna zajednica očekuje da vidi pozitivne promjene: mi ćemo pažljivo pratiti situaciju da se uvjerimo da li su političari u BiH zaista sposobni kao što kažu, ali istovremeno smo spremni da pružimo pomoć i podršku u tome zajedničkom naporu, čiji je cilj da izgradimo Bosnu i Hercegovinu, koja je stabilna, efikasna i definitivno i nepovratno na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.


Hvala – sada možete postavljati pitanja.

Europa.ba