Obraćanje visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Christiana Schwarz-Schillinga prilikom pokretanja novog sistema registracije preduzeća u BiH


Obećani prosperitet postaje realnost


Dame i gospodo,


Nekoliko dana nakon preuzimanja dužnosti visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU sastao sam se sa privrednicima Bosne i Hercegovine i učestvovao u radu okruglog stola  u Travniku, gdje smo dugo razgovarali o tome što je potrebno učiniti kako bi se poboljšala poslovna klima u ovoj zemlji. Oni su sasvim jasno isticali jedan od osnovnih problema – postojanje previše birokracije i nepotrebne papirologije. 


Danas mi je posebno zadovoljstvo što nekoliko sedmica pred kraj svog mandata prisustvujem ovom događaju, zbog toga što će novi sistem registracije preduzeća uveliko doprinijeti racionaliziranju birokratije i dokumentacije koje prate svakog vlasnika preduzeća u Bosni i Hercegovini.


Želim naglasiti da privrednici s kojima sam se sastao u Travniku u februaru prošle godine i privrednici s kojima sam se nakon toga sretao u svim dijelovima Bosne i Herecgovine ne pozivaju na ukidanje birokratije nego na postojanje efikasnijeg birokratskog aparata. Prednost sistema koji danas uvodimo je u tome da on omogućava sve ono što je omogućavao i stari sistem, samo to čini bolje od starog sistema i u većem obimu.


Novi sistem će u velikoj mjeri smanjiti vrijeme potrebno za registraciju preduzeća. Time će se osigurati dodatna energija u nastojanjima da se otvore nova radna mjesta. Da bismo povećali stopu zapošljavanja potrebno je povećati broj produktivnih preduzeća, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća. To je lekcija naučena od zemalja koje su uspješno provele proces tranzicije.


Međutim, ubrzavanje procesa registracije ne znači da će procedura biti manje striktna. Naprotiv. Nova online baza podataka u kojoj su unešeni podaci odmah dostupni, uspostavljena zahvaljujući velikodušnoj financijskoj podršci i ekspertizi Odjela za međunarodni razvoj Velike Britanije, znači da su informacije koje se s pravom zahtijevaju od preduzeća sada potpuno dostupne javnosti. Od sljedeće sedmice će svaki građanin imati pristup ključnim informacijama o svakom preduzeću, kao što su informacije o kapitalu preduzeća, broju zaposlenih i prirodi posla kojim se bave, kao i imenima i adresama rukovodećih ljudi preduzeća. Ovim se uvodi do sada nezabilježen nivo transparentnosti u poslovnom sektoru u Bosni i Hercegovni. 


Novi sistem dakle nije samo brži nego i efikasniji. Novim sistemom će se spriječiti situacija da preduzeća koja rade s fiktivne adrese jednostavno nestanu kada stvari krenu pogrešnim smjerom. Na ovaj način kriminalci neće moći tako jednostavno koristiti preduzeća za pranje novca, a za preduzeća koja posluju koristeći se nepoštenim metodama postati će nemoguće da prezentiraju lažne tvrdnje o radu preduzeća, njegovim zaposlenicima ili sredstvima.


Tokom prošle predizborne kampanje političke stranke su vrlo često davale brojna obećanja o ekonomskom razvoju. Činilo se da su sve stranke za veći broj investicija, više radnih mjesta, više izvoza, više proizvodnje i za bolje plate svih građana. I ja podržavam sva ova poboljšanja. Međutim, da bi do ovih poboljšanja i došlo, potrebno je usvojiti i provesti zakone koji će olakšati prosperiranje preduzeća. Projekat koji danas pokrećemo predstavlja onu vrstu inicijative koja može obećani prosperitet u Bosni i Hercegovini pretvoriti u realnost.


Nadam se da će današnje pokretanje ovog Projekta trasirati put za pragmatičniji pristup prema poboljšanju poslovne klime. Plan ekonomskih reformi je jasan i on se ne treba politizirati nego implementirati. To je pravi način da se otvore nova radna mjesta, smanji siromaštvo i poboljša životni standard.  


Hvala. 

Europa.ba