Izjava visoke predstavnice Catherine Ashton povodom Dana Evrope – 9. maja 2012. godine

Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednica Evropske komisije dala je danas sljedeću izjavu:


 


„Danas obilježavamo 62. godine od potpisivanja Schumanove deklaracije.


Dan Evrope svake godine slavimo tako što se osvrnemo na istoriju evropskih integracija i sve ono što smo zajedno postigli, ali to svakako treba biti i prilika da gledamo unaprijed.


U štampi čitamo mnogo toga o finansijskoj krizi i ekonomskim problemima s kojima se suočavamo, ali temelji evropske ekonomije su i dalje snažni, a vrijednosti koje nas spajaju su bitnije nego ikad.


Naredna godina će biti presudna za oporavak Evrope – i za budućnost Evrope i to ne samo u smislu koraka koje ćemo poduzimati interno u Evropskoj uniji i po pitanju pridruživanja Hrvatske u julu, već i u kontekstu onoga što činimo na globalnom planu.


Evropa je uvijek bila otvorena i usmjerena prema vani. Konzistentno smo utjecali na to kako svijet razmišlja o trgovini, zaštiti životne okoline, klimatskim promjenama, smrtnoj kazni, Međunarodnom sudu za ratne zločine, te nizu drugih značajnih pitanja.


Ubjeđena sam da Evropa mora nastaviti biti aktivno uključena u ono što se dešava diljem svijeta, kao i u to da naše međunarodno djelovanje može pomoći naš ekonomski oporavak.


Ostvaren je veliki napredak od obilježavanja Schumanovog dana prošle godine.


Izgrađujemo Evropsku službu vanjskih poslova koja podrazumijeva i u potpunosti pridružen Sistem upravljanja kriznim situacijama koji nam omogućavaju da iznesemo sveobuhvatna rješenja na terenu, bilo u Libiji, Somaliji ili u Afganistanu.


Proputovala sam mnoge zemlje i regije, posjetivši svaki kontinent, uključujući i zapanjujuće putovanje na Arktik.


Gdje god idem prenosim poruku o Evropi, poruku o 27 zemalja koje rade jedna s drugom kako bi pomogle rješavanje problema.


Gdje god idem oni koji nisu iz Evrope mi govore da žele sarađivati s jednom Evropom koja je aktivna i predana.


To je tačno ono što namjeravam načiniti svojim sljedećim korakom.


Najkraće rečeno, nastavićemo ispunjavati cilj koji su zacrtali autori Lisabonskog ugovora i mnogo prije njih Robert Schuman – da Evropa igra aktivnu ulogu u rješavanju globalnih pitanja.  


Mnogo smo toga ostvarili tokom godina, ali je čak i više toga ostalo za uraditi”.

Europa.ba