Novac od Nobelove nagrade za mir biće dodijeljen projektima koji podržavaju djecu pogođenu ratovima i konfliktima

Evropska komisija je danas u ime Evropske unije zvanično prihvatila nagradu za Nobelovu nagradu za mir i objavila da namjerava preusmjeriti novac od nagrade za djecu pogođenu ratovima i konfliktima u svijetu.


Predjednik Barorso je izjavio da “Nobelova nagrada za mir podupire pomirenje u svijetu. Novac od nagrade bi prvo trebao da koristi djeci koja su nada budućnosti, ali još više djeci koje su žrtve sadašnjih i prošlih konflikata”.


Nakon dogovora između predsjednika Barrosoa, Van Rompuya i Schulza, Evropska komisija namjerava da usmjeri sredstva od Nobelove nagrade u “Dječiji projekti EU Nobelova nagrada”. Oni bi trebali od koristiti djeci u ratnim i konfliktnim zonama. S obzirom da su djeca budućnost svakog društva i istovremeno među najugroženijim, dividenta za mir koju Evropska unija prima bi trebala biti “uložena” u onu djecu koja su žrtve nasilnih konflikta.


Dana 12. oktobra 2012. godine Odbor za Nobelovu nagradu je odlučio dodijeliti Evropskoj uniji Nobelovu nagradu za mir za 2012.godinu za više od šest desetljeća doprinosa unapređenju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi. Svečana dodjela nagrada održat će se u Oslu 10. decembra 2012. godine.


Komisija je zvanično prihvatila novčanu nagradu u ime Evropske unije i izjavila da će približno € 930,000 biti dodijeljeno djeci kojima je taj novac najpotrebniji. U narednim sedmicama, Komisija će odlučiti o detaljima projekta, uključujući i detalje o preciznim smjernicama, procesu izbora korisnika, te o pravnim i budžetskim aspektima.


Nobelova nagrada za mir sastoji se od novca u iznosu od 8 miliona švedskih kruna, medalje i diplome. Institucije Evropske unije će zadržati medalju i diplomu u ime Evropske unije. Novac i medalja predstavljaju donaciju iz članka 19. Uredbe 1605/2002. Dodijeljeni iznos novca će se koristiti za razvoj projekata u skladu s ciljem Nobelove nagrade za mir, a točnije za akcije podrške djeci koja žive na područjima koja su pogođena ratom i sukobima.


Odluka koju će Evropska komisija donijeti biće u skladu sa Uredbom Vijeća (EZ, Euratom) 1605/2002 koja je donesena 25. juna 2002. godine o Finansijskoj uredbi koja se primjenjuje na opšti budžetski proračun Evropskih zajednica.

Europa.ba