Novi komndanti vojnih operacija Evropske unije

Politički i sigurnosni komitet odlučio je da imenuje nove  komandante snaga za dvije EU vojne operacije u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU. Komandanti vrše zapovjedništvo i kontrolu nad vojnim snagama u operacijama i područjima, te su odgovorni za planiranje i izvršavanje vojnih aktivnosti.


General bojnik Dieter Heidecker (Austrija) preuzet će 3. decembra dužnost komandanta za operacije ALTHEA u Bosni i Hercegovini. Operacija ALTHEA fokusira se na izgradnju kapaciteta i obuku, zadržavajući izvršni mandat i sredstva kojim doprinose povećavanju kapaciteta vlasti Bosne i Hercegovine za odvraćanje. Novi komandant snaga zamjenjuje general-bojnika Roberta Briegera, koji je bio na toj poziciji od decembra 2011 godine.


Od 6. decembra, kontraadmiral Pedro Angel García de Paredes Perez de Sevilla (Španija) će biti  komandant za operacije Atalanta. On zamjenjuje Kontraadmirala (LH) Enrica Credendina. Pomorska snaga EU – Operacija Atalanta, lansirana u decembru 2008. i ima za cilj spriječiti djela piratstva i oružane pljačke uz obalu Somalije i u Indijskom oceanu. Ovo je dio sveobuhvatnog pristupa EU, čiji je cilj mirna, stabilna i demokratska Somalija.


Više informacija na: www.euforbih.org i www.eunavfor.eu

Europa.ba