Zajednička izjava Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država o naporima za izlazak iz ćorsokaka u kojem je Vlada Federacije

Ambasador Patrick Moon i ambasador Peter Sorensen su izjavili:

“Stalno govorimo da je neophodan dijalog dviju strana kako bi domaći akteri pronašli rješenje i bili smo ohrabreni kada je do dijaloga i došlo prošle sedmice.

Kao što se jasno vidi iz njihovih izjava proteklih dana, nažalost, lideri obje strane nastavljaju sa postavljanjem nerealnih zahtjeva. Ponovljeni zahtjevi dva HDZ-a za smjenu predsjednika Federacije BiH Budimira ne doprinose izgradnji povjerenja neophodnog za postizanje pozitivnog rješenja. Što se tiče predsjednika Budimira, nerealno je zahtjevati usvajanje određenih zakona ili stavljanje veta na izbor ministara u Vladi.

Obje strane moraju biti spremne na kompromis. Vjerujemo da će građanima najbolje služiti Vlada i Parlament Federacije BiH koji su u stanju da donose odluke kojima će riješiti ekonomske i socijalne probleme u Federaciji, a ne da pokušavaju dobiti ili zadržati vlast samo da bi osigurali pozicije za svoje istomišljenike, prijatelje ili familiju. Niko nema koristi od ove pat pozicije koja se nastavlja. Sad treba da vidimo dogovor koji istinski služi interesima građana Federacije BiH.”

Europa.ba