Radionica o Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC)

Domaćin Radionice o mehanizmima revizije provedbe Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije (UNCAC) koja je održana 24. i 25. januara 2013. godine u Sarajevu, je bila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH. Radionicu je otvorena pozdravnim govorom Vjekoslava Vukovića, pomoćnika ministra bezbjednosti za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe droga BiH. Fokus radionice je bio na jačanju institucionalnih kapaciteta  agencija za provedbu zakona i drugih aktera u BiH koji se bave provedbom Konvencije. Jedan od glavnih ciljeva radionice bio je prenos teoretskih i praktičnih znanja i iskustava koja će služiti kao smjernice agencijama za provedbu zakona i drugim ključnim akterima u BiH kako bi uspješno ispunili zadatke i zahtjeve mehanizama za reviziju provedbe Konvencije.


Bosna i Hercegovina je potpisnica ovog pravno obavezujućeg međunarodnog instrumenta za borbu protiv korupcije od 2006. godine kad je ratifikovala Konvenciju. U julu 2010. godine Grupa za praćenje provođenja Konvencije odabrala je Bosnu i Hercegovinu za predmet procesa revizije provedbe poglavlja III i IV Konvencije koja se bave inkriminacijom, provedbom i uzajamnom pravnom pomoći, koja će biti obavljena 2013. godine.
 
Vjekoslav Vuković podvukao je “Ova UN Kovencija postala je međunarodna obveza svih zemalja članica u vezi sa ispunjenjem određenih odredbi koje se tiču koruptivnih ponašanja, pranja novca, ponašanja službenika, zaštite prijavitelja te brojnih drugih oblasti. Bez određenog stupnja praćenja implementacije ne možete znati ni koji se problemi javljaju u toku iste. Stoga je uspostavljen mehanizam nadgledanja i praćenja načina i stupnja implementacije Konvencije. Danas učimo ono što ćemo primjenjivati u toku cijele ove godine i ono što kasnije možemo primijeniti na BiH zakonodavstvo”.


Radionicu je organizovao projekat „Podrška Evropske unije u oblasti provedbe zakona“ koji finansira Evropska unija,u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, a predstavlja jednu od projektnih aktivnosti planiranih u okviru komponente III koja se bavi borbom protiv korupcije. Za vrijeme radionice, stručnjaci iz austrijskog Saveznog ureda za borbu protiv korupcije podijelili su sa bh. kolegama svoja znanja o kompleksnom teoretskom dijelu mehanizma revizije, te predstavili svoja iskustva u korištenju alata za samoprocjenu. Dnevni red radionice sačinjavale su praktične grupne vježbe koje su učesnici radili pod vođstvom stručnjaka.


Preporuke nastale kao rezultat ove radionice biće korištene za dalje povećavanje kapaciteta BiH i sveukupne djelotvornosti u provođenju Konvencije. Tako će se zauzvrat pojačati odgovor institucija za provedbu zakona u borbi protiv korupcije, i najzad podići svijest o tome kako ovaj univerzalni fenomen šteti našoj ekonomiji i društvu uopšteno.


Projekat „EU podrška provedbi zakona“ koji finansira EU u iznosu od 7 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) je započeo sa provedbom 2. maja 2012. g. i nastaviće se do 30. aprila 2014. g. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba