Fitosanitarni sektor u Bosni i Hercegovini ostvario brojne napretke

Uspostavljanje nacionalnog, integrisanog sistema fitosanitarnog nadzora, koji će moći da kreira i provodi politiku zaštite zdravlja bilja u BiH u skladu sa međunarodnim standardima i zakonskim propisima EU, bio je cilj dvogodišnjeg projekta „Podrška Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja“, čiji je uspješan završetak obilježen konferencijom održanom 24. januara u Sarajevu. Projekat je finansiran od strane EU iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 2008) u iznosu od 790.450 eura.
Drago mi je da smo se danas okupili kako bismo ukazali na brojne napretke koji su postignuti u bh. fitosanitarnom sektoru u posljednjih nekoliko godina i da smo pomogli u uspješnom završetku projekta“, istakao je Martin Schieder, šef Sektora operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH.
Obraćajući se prisutnima, Schieder je istakao da će EU i u budućnosti podržavati razvoj fitosanitarnog sektora u BiH, te je za 2013. godinu najavio tri planirana projekta koji će se realizovati u saradnji sa bh. vlastima, u vrijednosti 2.2 miliona eura.
Dvije godine implementacije projekta, koji nam je pomagao da idemo brže do svih postavljenih ciljeva, su prošle jako brzo. S ponosom mogu reći da je zalaganje svih predstavnika entitetskih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Odjela poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Brčko Distrikta BiH, entitetskih inspektorata, Poljoprivrednog instituta, Agencije za sigurnost hrane u BiH, labaratorija, našeg Ministarstva kao i svih drugih učesnika na projektu, doprinijelo ostvarivanju napretka u fitosanitarnom sektoru naše zemlje i dobivanju pozitivne ocjene od strane Evropske komisije za 2012. godinu“, istakao je Seid Uzunović, zamjenik direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Projekat je realizovao konzorcij na čelu sa kompanijom Agriconsulting Europe SA u saradnji sa Nacionalnim institutom za poljoprivrednu botaniku (NIAB). Za vrijeme trajanja projekta formirano je i usvojeno je osam podzakonskih akata, te se u skorijem periodu očekuje usvajanje još nekih propisa
u ovoj oblasti. Pored usvajanja podzakonskih akata i propisa, provedene su mnogobrojne obuke, te publikovane brošure i priručnici.
Europa.ba