50 miliona eura makro-finansijske pomoći Bosni i Hercegovini – očekuje se više konkretnih reformi


Bosna i Hercegovina je primila prvu tranšu vrijednu 50 miliona eura makro-finansijske pomoći koju je osigurala Evropska unija.

Odluka da se odobri ova pomoć je donesena kako bi se ublažio uticaj ekonomske krize na budžetski i spoljni položaj Bosne i Hercegovine. Ukupna makro-finansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu iznosi 100 miliona eura i u skladu je sa posvećenoću 27 zemalja članica ka evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. To je konkretan znak podrške Evropske unije građanima BiH. Prva uplata je obavljena nakon što je zemlja ispunila tražene uslove.

Evropska unija očekuje da će vlasti u BiH, na državnom i entitetskom nivou, iskoristiti ovu pomoć da podrže ekonomski rast koji bi poboljšao životni standard.

“Ova značajna podrška EU je važan politički znak povjerenja država-članica EU da je Bosna i Hercegovina ozbiljna u vezi sa njenim procesom evropskih integracija. Sada očekujemo da bh. političari zauzvrat ispune svoje obaveze kako bi napredovali u pristupnom procesu. Trebamo vidjeti funkcionalne institucije na svim nivoima, brže strukturalne reforme i pobljšanje koordinacije politika. To znači fokusiranje na javni sektor – smanjenje veličine vlada i troškova te poboljšanje poslovne i investicione sredine. To će voditi većoj konkurentnosti ekonomije, većem trgovinskom obimu te pomoći u zaustavljanju trenda sporog ekonomskog oporavka. Sve to bi trebalo rezultirati poboljšanjem životnih uslova za sve građane BiH”, izjavio je evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Naredna tranša za BiH, od 50 miliona eura, može biti uplaćena kad budu ispunjeni dodatni uslovi.

Dodatne informacije

U novembru 2009. godine, Vijeće Evropske unije usvojilo je odluku da Bosni i Hercegovini stavi na raspolaganje makro-finansijsku pomoć do 100.000.000 eura, u obliku kredita.

Kredit se isplaćuje u dvije jednake rate od 50.000.000 eura. Memorandum o razumijevanju definira uslove za isplatu pomoći. Preciznije, potreban je pozitivan izvještaj o provođenju Stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom te ispunjavanje specifičnih uslova u vezi sa svakom tranšom.

Dostupnost makro-finansijske pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini je trebalo da istekne u novembru 2012. godine, a isplata nije bilo do tada jer ključni uslovi nisu bili ispunjeni. Međutim, 29. oktobra 2012. godine, Evropska komisija je usvojila Odluku o produženju dostupnosti makro-finansijske pomoći EU za Bosnu i Hercegovinu za još jednu dodatnu godinu. To produženje je bilo motivirano odlukama vlasti u vezi sa poboljšanjem održivosti javnih finansija, usvajanjem novog stand-by aranžmana od strane Odbora MMF-a, kao i uticajem na ekonomiju dužničke krize unutar EU.

Isplata prve rate kredita od 50.000.000 eura je bila uslovljena odobravanjem Globalnog okvira za fiskalnu politiku, od strane Fiskalnog vijeća, i objavljivanjem tendera za Zajednički informacioni sistem o upravljanju budžetom vlade. Bosna i Hercegovina je ispunila te uslove.

Uplata druge tranše od 50 miliona eura je uslovljena sa osam dodatnih kriterija za strukturalne reforme i neće biti obavljena dok ne prođe bar tri mjeseca od isplate prve tranše. Neophodno je da odgovorne institucije u Bosni i Hercegovini naporno rade do ljeta, kako bi ispunili dogovorene uslove za drugu uplatu.

Za više informacija pogledajte:
Europa.ba