Održati zamah proširenja EU

Zajednički članak irske državne ministrice za evropske poslove Lucinde Creighton i komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Fülea


Šest godina nakon svog posljednjeg proširenja, Evropska unija će opet ove godine primiti novu članicu. Očekuje se pridruživanje Hrvatske 1. jula, a druge zemlje žele slijediti taj primjer.


Ulazak Hrvatske ponovo pokazuje moć preobrazbe koju nudi politika proširenja EU: teško pogođena sukobom prije samo dvije decenije, Hrvatska sada ima stabilnu demokratiju i sposobna je preuzeti obaveze članstva u EU pridržavajući se standarda EU. Ova preobrazba je također i snažan signal za sve potencijalne države kandidatkinje u regionu.


Perspektiva evropskih integracija je dalje otvorena za cijeli region Zapadnog Balkana. Pristupni pregovori su u toku sa Islandom i nadamo se napretku u obnavljanju pristupnih pregovora sa Turskom. Naravno, proces pristupanja EU se ne odvija u vakumu; u sadašnjoj ekonomskoj klimi, građani na obje strane su sve više zabrinuti na koji način taj proces može uticati na njihove živote. Proces proširenja odražava tu zabrinutost; zasnovan je na ispunjavanju strogih uslova, a svaki korak naprijed je utemeljen na istinskom napretku i u dogovoru sa svim akterima. Također se temelji na spoznajama iz dosadašnjih iskustava. Fokusirani smo na vjerodostojnost procesa proširenja, sa vladavinom prava kao okosnicom. Konkretno, za zemlje u transformaciji, proširenje nije samo ispunjenje obaveza, već provedba i stvaranje pozitivnih pomaka u oblastima kao što su temeljna prava i slobode, vladavina prava, dobro upravljanje i demokratija.


Evropska komisija i Irsko predsjedništvo Vijeća EU se zalažu za upravo ovoj pristup i pružanje kontinuirane podrške državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama u njihovim nastojanjima da napreduju na putu ka članstvu u EU.


Proširenje je ključna politika EU. To nije dio trenutnih problema u Evropi. Dio je rješenja. Primarni cilj je ojačati EU. U tom pogledu 2013. godina puno obećava. Nakon dogovora država članica EU, Evropska komisija će objaviti niz izvještaja u proljeće. Na osnovu tih izvještaja, države članice EU, pod vodstvom Irskog predsjedništva, će razmatrati da li je postignut dovoljan napredak za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i Bivšom Jugoslavenskom Republikom Makedonijom i odlučiti da li odobriti mandat za početak pregovora sa Kosovom o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanje. Za Crnu Goru, prva tzv. ”screening” faza pregovora je već zaključena u ključnim oblastima pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, s tim što Crna Gora treba sada da izradi akcione planove kako bi napredovala u pomenutim oblastima. Status kandidata EU za Albaniju je i dalje na domak ruke a održavanje ovogodišnjih izbora će biti presudan test za demokratiju u ovoj zemlji. Sa pristupanjem Hrvatske, EU i Bosna i Hercegovina će se doslovno doticati; zajednička granica sa EU može postati stvarni most ako se BiH fokusira na reforme.


Na državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama je da se upoznaju sa svim mogućnostima i da u potpunosti iskoriste zamah stvoren za proširenje ove godine. Oni koji govore o tzv. “zamoru od proširenja” treba da shvate da pravu i veću opasnost predstavlja zamor od reformi.


Poštovanje vladavine prava, demokratskih načela i ljudskih prava je i dalje u središtu procesa proširenja. Ojačana vladavina prava poboljšava sposobnost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, od čega direktnu korist imaju građani. Isto se odnosi i na napredak u poštivanju ljudskih prava i demokratskih standarda i sloboda.


Ova godina nudi puno mogućnosti za proširenje. Na državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama je da odluče kako će iskoristiti ove prilike. Mi, u ime EU, potvrđujemo da smo i dalje opredjeljeni za ovaj proces i da ćemo održati naše obećanje – približiti vas EU, čim sve neophodne reforme budu urađene a kriterij zadovoljeni.

Europa.ba