Bosna i Hercegovina punopravna članica Evropskih antikoruptivnih obuka

Evropska antikorupcijska obuka (EACT) za predstavnike svih policijskih tijela u BiH, tužiteljstava i drugih institucija mjerodavnih u suzbijanju korupcije danas je započela u Istočnom Sarajevu. Obuka koja će trajati naredna tri dana dio je projekta „EU podrška provedbi zakona” finansiranog od strane EU u implementaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).


„Borba protiv korupcije je važan prioritet i izazov za Bosnu i Hercegovinu. Ova borba je prije svega naš interes, a onda i obaveza na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO savez i EU. Nema učinkovitog suzbijanja korupcije bez odgovarajućeg institucionalnog i zakonodavnog okvira, bez nezavisnog pravosuđa, ali i bez korištenja suradnje, pomoći i iskustava drugih država, kao što je i suradnja kroz ovaj projekat u kojem je naša zemlja od početka ove godine dobila mogućnost punopravnog sudjelovanja. Vjerujem da će razmjena iskustava kako za sve radne grupe projekta  tako i učesnike predstojećeg seminara biti svima od koristi, ali i da će najbolje prakse, naučene lekcije i modeli suradnje biti korištene u radu mjerodavnih tjela u BiH“, istakao je Mladen Čavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH u svom obraćanju polaznicima obuke.


Bosna i Hercegovina je punopravno članstvo u EACT dobila krajem 2012. godine, što je uslijedilo nakon niza razgovora s austrijskim Federalnim zavodom za borbu protiv korupcije koji vodi provedbu EACT.


„Veoma sam ponosan što je upravo naš projekat mogao dati prijedlog da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropskih antikoruptivnih obuka. Radne grupe na projektu su podjeljene u oblasti djelovanja prevencije, istraga i međunarodne suradnje i do sada imamo dobro suradnju sa kolegama u BiH. Detaljno smo razmotrili sve prošle istražne procese u BiH i uočili koje su to prepreke koje su onemogućile da kriminalne radnje dođu na sud. Istražili smo efikasnost mjera zakona u BiH, i moram istaći da je sve ovo pokazalo da su sve mjere stvarno u skladu sa najboljim praksama u EU. Ovaj trenig je izuzetno značajan i mi ćemo i dalje nastaviti naporno raditi“ istakao je Karl Lesjak, voditelj Projekat.


Obuke će voditi internacionalni i domaći stručnjaci u ovoj oblasti.

Europa.ba