Izjava šefova misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini povodom Međunarodnog dana žena


Povodom Međunarodnog dana žena, šefovi misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglašavaju da je ravnopravnost žena i muškaraca jedno od temeljnih vrijednosti Evropske unije. Ona potiče još iz 1957. godine kad je načelo jednake plate za isti rad ugrađeno u Ugovor iz Rima, te propisano Ugovorom iz Lisabona. Ravnopravnost polova je opšte priznata ne samo po svom značaju, već ona predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava i pitanje socijalne pravde. Osim toga, ravnopravnost polova je od suštinskog značaja za ekonomski razvoj i smanjenje siromaštva. Predstavlja i pravo i obavezu prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, što je uključeno u Konvenciju o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena i druge međunarodne konvencije koje je potpisala BiH, te Akcioni plan BiH za provođenje Rezolucije 1325 Savjeta bezbjednosti UN-a.


U tom kontekstu, šefovi misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine da u potpunosti prihvate načelo ravnopravnosti žena i muškaraca i poštuju, štite i promovišu građanska, politička, ekonomska, socijalna i kulturna prava žena te promovišu uključivanje žena kad su u pitanju pristup zapošljavanju i mehanizmi socijalne zaštite. Pitanja polova bi trebalo da budu integrisana u zakone, politike i programe u Bosni i Hercegovini. Vlasti Bosne i Hercegovine treba da teže tome da se ženama obezbijedi pristup ekonomskim mogućnostima, da se osigura njihovo ravnopravno učešće u političkim procesima i javnom životu, da se stave van snage zakoni i prakse koji još uvijek sadrže elemente diskriminacije žena, te da se osigura da domovi, kancelarije, ulice i škole budu bezbjedni za žene i djevojke.


Takođe, šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini podstiču nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini da preduzmu rigorozne korake protiv nasilja nad ženama te bez odlaganja potpišu i ratifikuju Istanbulsku konvenciju Savjeta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodicama. Čak svaka treća žena u Bosni i Hercegovini kaže da je bila žrtva fizičkog nasilja tokom života, a mnogo slučajeva nasilja ne bude prijavljeno.


Šefovi misija EU takođe potvrđuju značaj daljnjeg unapređivanja pravosudnih struktura koje će pružiti efikasnu zaštitu za žene koje su bile žrtve nasilja u porodici, trgovine ljudima i ratnih zločina, kako bi se ovim institucijama obezbijedili adekvatni finansijski i ljudski resursi za ispunjavanje njihovih zadataka.


Šefovi misija podsjećaju na značaj kontinuirane realizacije Akcionog plana za provođenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a br. 1325 u BiH za period 2010-2013. godine. Pozivamo sve relevantne vlasti u BiH da nastave da zajedno rade na ispunjavanju zacrtanih ciljeva, kao što su: povećanje učešća žena na svim nivoima odlučivanja; uključivanje rodne perspektive i edukacije u razvoj mira, rješavanje pitanja zaštite žena i podizanje nivoa svijesti o ravnopravnosti polova u sektoru bezbjednosti.

Europa.ba