Obuka na temu komunikacija sa medijima i javnošću u toku krivične istrage

Obuka na temu ‘Komunikacija sa medijima i javnošću tokom krivične istrage’, održana je 07. i 08. marta  2013. u hotelu “Tuzla” u Tuzli, u organizaciji projekta koji finansira Evropska unija „EU podrška provedbi zakona“ i Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je jedna od brojnih aktivnosti planiranih pod projektnom komponentom IX koja se fokusira na suradnju policije i pravosuđa i zvanično je započeta pozdravnim govorom Gyula Radija, dugoročno angažovanog eksperta zaduženog za provedbu komponente IX.
Fokus obuke je bio na razvoju novog sistema pravovremenog davanja pouzdanih i tačnih informacija medijima i javnosti bez ugrožavanja uspješnog provođenja krivične istrage. S druge strane, na obuci je bilo govora i o uspostavi bolje koordinacije u komunikaciji između policije i tužilaštava koja bi omogućila efikasniji, profesionalniji i zajednički pristup u upoznavanju javnosti sa širokim spektrom pozitivnih mjera koje se poduzimaju u borbi protiv kriminala. Provedba novog sistema će osigurati transparentnu i sveobuhvatnu prezentaciju rada policije i pravosudnog sistema, naročito u pogledu borbe protiv kriminala, te će potvrditi i ojačati povjerenje javnosti u rad ovih institucija.


Uz podršku domaćih i međunarodnih stručnjaka, polaznici obuke iz policijskih ureda, tužilaštva, uključujući Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gorana Salihovića, te sudova u BiH, imali su mogućnost upoznati se sa različitim tehnikama i taktikama komunikacije, upotrebom elektronskih uređaja za potrebe komunikacije, pisanjem saopštenja za javnost i načinom komuniciranja u kriznim situacijama.


G. Radi je u svom uvodnom obraćanju istakao “Jedna od vrlo bitnih stavki za uposlene u agencijama za provedbu zakona jeste obezbijediti pravoremenu, pouzdanu i autentičnu informaciju i pri tome se korstiti jasnim i razumljivim jezikom kako bi se ojačao kredibilitet ovih agencija”.


Daljnje obuke na temu komunikacije sa medijima i javnošću tokom krivične istrage, uključujući jednodnevni Seminar za glasnogovornike agencija za provedbu zakona u BiH i jednodnevni Okrugli sto za predstavnike štampe i medija, planirane su za mjesec april, u Sarajevu.


Projekat „EU podrška provedbi zakona“, koji finansira EU u iznosu od 7 miliona eura, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) je započeo  sa provedbom 2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba