50 miliona eura makro-finansijske pomoći na raspolaganju BiH

Ukoliko se ovim sredstvima bude upravaljalo na pravi način, najviše koristi od istih upravo treba da imaju njeni građani. Evropska unija spremna je finansijski pomoći da ekonomija Bosne i Hercegovine postane konkurentnija i puna prilika za investitore što će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, te time i bolji životni standard njenih građana.

Ova pomoć će dopuniti već dogovoreni program zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom o nastavku „Stand-by“ aranžmana iz septembra 2012. godine. Ukoliko nastavi raditi, provoditi reforme i ispunjavati dodatne uslove, Bosna i Hercegovina će dobiti na raspolaganje i drugi dio iz predviđenih ukupno 100 miliona eura makro-finansijske pomoći iz Evropske unije. Odluka o ovom iznosu pomoći donesena je još 2009. godine, no nisu stavljena na raspolaganje sve dok nisu ispunjeni traženi uslovi iz Evropske unije.

Isplata prve rate kredita od 50.000.000 eura je bila uslovljena odobravanjem Globalnog okvira za fiskalnu politiku, od strane Fiskalnog vijeća, i objavljivanjem tendera za Zajednički informacioni sistem o upravljanju budžetom vlade. Bosna i Hercegovina je ispunila te uslove.

Za uplatu drugog dijela kredita od 50 miliona eura, od institucija Bosne i Hercegovine će morati ispuniti osam dodatnih uslova za strukturalne reforme.

Evropska unija kroz finansijske programe pomoći omogućava da države potencijalni kandidati za članstvo u EU dobiju kredite i finansijska sredstva koja će im olakšati put reformi. Odobrena sredstva Evropska unija uplaćuje na račun Centralne banke te države. Ipak, sama odluka u koju svrhu će se trošiti sredstva su na samoj zemlji i njihovom osjećaju odgovornosti prema svojim građanima.

Europa.ba