Zajedničko saopštenje za javnost Evropske komisije i BiH o petom sastanku Podkomiteta za interno tržište i konkurenciju

U okviru 5. ciklusa podkomiteta, koji je formiran na osnovu Privremenog sporazuma, predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine sastali su se 18. marta 2013. godine u Briselu i razgovarali o stepenu približavanja zemlje pravilima EU u oblasti internog tržišta i konkurencije. Na kraju konstruktivnog sastanka, Evropska komisija i Bosna i Hercegovina usaglasile su se o sljedećem:


Evropska komisija naglašava potrebu da se uspostavi djelotvoran i efikasan mehanizam koordinacije koji će BiH omogućiti da govori jednim glasom. To je naročito bitno u oblasti internog tržišta i konkurencije.


Generalno, BiH je u proteklih 12 mjeseci ostvarila mali napredak, osim u nekoliko područja. Evropska komisija pozdravlja zakonodavni proces postignut u oblasti zaštite prava intelektualne svojine i dobar rad Instituta za zaštitu prava intelektualne svojine. Takođe pozdravlja usvajanje Zakona o državnoj pomoći i osnivanje Savjeta za državnu pomoć. Međutim, Savjet još uvijek nije funkcionalan zbog nedostatka finansijskih sredstava. Komisija pozdravlja solidan rad Konkurencijskog vijeća.


Određeni napredak zabilježen je u oblasti bankarstva. Najveća prepreka napretku u donošenju propisa u oblasti osiguranja je nepostojanje funkcionalnog upravog odbora Agencije za osiguranje BiH. Ovo pitanje treba odmah riješiti.


Komisija je veoma zabrinuta zbog sadašnjeg zastoja u oblasti javnih nabavki. BiH je jedina zemlja u regionu koja još uvijek nije preuzela uputstva EU o javnim nabavkama iz 2004. Uz pomoć EU, pripremljen je novi nacrt zakona, koji treba prioritetno usvojiti. Ugovorni organi na svim nivoima, od državnog do opštinskog, imali bi korist od primjene usaglašenih pravila EU, koja nalažu veću konkurenciju ponuđača i primanje boljih i često povoljnijih ponuda za usluge, robu i radove. Komisija naglašava potrebu da se odluke organa revizije objavljuju.

Europa.ba