Marie Curie Actions: Komisija raspisuje poziv za dostavljanje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u visini 227 miliona evra za istraživanje

Evropska komisija poziva da se dostave prijave za posljednju tranšu iz bespovratnih sredstava iz programa Marie Curie Actions, koja se dodjeljuju na osnovu sadašanjeg sedmog Okvirnog programa za istraživanje (FP7, 2007-2013). Oko 227 miliona evra, što je najveći pojedinačan iznos koji se opredijeljen iz fonda Marie Curie Actions, biće dodijeljen 1000 iskusnih istraživača svake godine. Proces podnošenja prijave teče do 14. avgusta 2013.


Androulla Vassiliou, evropska komesarka zadužena za fond Marije Kiri, izjavila je: „U vremenu budžetskih poteškoća, javna potrošnja mora biti usmjerena na politike koje će proizvesti najveće koristi po građane i evropsku ekonomiju. Naša bespovratna sredstva uz formi stipendije Marije Kiri obezbjeđuju podršku prvoklasnim istraživanjima npr. na polju zdravstvene zaštite, koji mogu dovesti do prodora koji će promijeniti život miliona. Skorašnji korisnici stipendije Marija Kiri sproveli su revolucionarno istraživanje Hepatitisa C i malarije, na primjer“.


Individualne stipendije Marija Kiri podržavaju mobilnost istraživaća u okviru i van Evrope i omogućava da se najbolji strani istraživači privuku da rade u EU. „Prestiž Marie Curie Actions i odličan paket koji nude motivisali su moju prijavu. Omogućili su mi da radim u Lonodnu i uspostavim široku mrežu međunarodnih saradnika“, prokomentarisao je Armando Ariak Esteban iz Madrida, koji je dobio dvogodišnju unutarevropsku stipendiju za Imperial College.


Individualne stipendije će se i dalje davati iz novog Marie Skłodowska-Curie Actions u okviru programa Horizont 2020, koji počinje 2014. godine.


Možete se prijaviti na adresi: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/funding


Šta je Marie Curie Actions?


Marie Curie Actions promoviše istraživačku karijeru u Evropi putem šeme finansiranja koju vodi Izvršna agencija Evropske komisije za istraživanje. Budžet za period 2007-2013. Za Marie Curie Actions iznosi 4,7 milijarde evra. Gotovo polovina sredstava (48%) namijenjena je za podršku doktorskim studijama za istraživače, od čega 24% stipendij a ide istraživačima sa više od četiri godine post-magistarskog iskustva. Preostali iznos opredijeljen je za podršku partnerstvu privrede i akademske zajednice, bespovratna sredstva za integrisanje karijere (za istraživače koji se vraćaju u EU), šeme razmjene i specifične manifestacije podrške, kao što je Noć istraživača EU.


Od 2007. do danas, više od 4000 stipendija Marija Kiri dodijeljeno je istraživačima koji rade u 50 zemalja i predstavljaju više od 90 nacija. Do sada je za individualne stipendije dodijeljeno gotovo 780 miliona evra dodijeljeno, a prosječna stipendija iznosi oko 195.000 evra. Bespovratna sredstva obično pokrivaju dvogodišnju platu, putovanje, troškove istraživanja i režijske troškove institucije domaćina. Oko 37% korisnika su žene. Vodeće destinacije za stipendiste Marije Kiri su Velika Britanija, SAD, Francuska, Njemačka i Švajcarska. Još 75 zemalja su domaćini stipendistima Marije Kiri.


Kako se dodjeljuje individualna stipendija?


Istraživači kao pojedinci podnose prijavu za finansiranje u saradnji sa budućom organizacijom domaćinom. Nezavisni stručnjaci vrše izbor istraživača koji će dobiti sredstva na osnovu njihovog kvaliteta, invovativnog istraživanja i pristupa usavršavanju, kao i podšrke koju nudi organizacija domaćin i budući izgledi u karijeri istraživača.


Daju se tri vrste individualnih stipendija:


Evropska stipendija (IEF) daje se istraživačima koji stiču znanja i nova umijeća u drugoj zemlji unutar Evrope.


Međunarodna stipendija – iz Evrope u svijet (IOF) omogućava istraživačima da steknu znanja u drugoj prominentoj organizaciji izvan Evrope. Na osnovu sporazuma o bespovratnim sredstvima, istraživač mora da se vrati u Evropu i prenese svoja znanja.


Međunarodna stipendija – iz svijeta u Evropu (IIF) omogućava istraživačima izvan Evrope da steknu znanja na nekoj evropskoj instituciji.


Šta će se desiti sa individualnim stipendijama nakon 2014?


Individualne stipendije će se i dalje davati putem Marie Skłodowska-Curie Actions u okviru programa Horizont 2020, uz mogućnost da se određeni period provede u organizaciji drugog tipa (npr. u preduzeću). Države članice i Evropski parlament još uvijek razrađuju pojedinosti programa. Evropska komisija očekuje da će prvi novi poziv za podnošenje zahtjeva za individualnu stipendiju biti objavljen do kraja 2013.


Više informacija možete naći na sljedećim stranicama:


Evropska komisija: Education and training


Androulla Vassiliou's website


Pratite Androulla Vassiliou na Twitter-u @VassiliouEU


Marie Curie Actions i FP7


Innovation Union i Europe 2020 Strategy


Research Executive Agency

Europa.ba