U sklopu projekta „Podrška Evropske unije u oblasti provedbe zakona“ organizovana obuka na temu operativne analize za policiju

Obuka na temu „Operativne analize u policijskom radu“  koja je organizovana u sklopu projekta „Podrška Evropske unije u oblasti provedbe zakona” održana je od 11. do 15. marta  2013, a domaćin obuke bila je Policijska akademija Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH, sa sjedištem na Vracama u Sarajevu.


Cilj obuke je bio da se unaprijede kapaciteti kriminalističko-analitičkih odjeljenja u sklopu policijskih struktura u BiH u svrhu spriječavanja i suprotstavljanja teškom i organizovanom kriminalu, te poboljša efikasna koordinacija i saradnja između odgovarajućih agencija za provedbu zakona, uključujući zajedničke i međuentitetske istrage krivičnih djela.


Predavači tokom ove petodnevne obuke bili su uvaženi stručnjaci iz ove oblasti, pripadnici Kriminalističko-obavještajne službe Austrije, šef odjela za krim-analizu i statistiku Paul Marouschek, i viši analitičar Martin Kober, kao i domaći stručnjak, šef odjela za krim-analizu MUP-a Republike Srpske Miroslav Kosteršević.


Na obuci su obrađene teme koje se tiču specijalnih istražnih radnji, pravnih i operativnih potreba u pripremanju i uspostavljanju svih aspekata vezanih za operativnu analizu tokom istraga na slučajevima organizovanog kriminala, a u skladu sa odgovarajućim okvirom koji propisuju EU standardi i najbolje prakse.


Polaznici obuke iz SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH, ministarstava unutrašnjih poslova FBiH i RS, Policije Brčko Distrikta, ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzla i Mostar, izrazili su svoje zadovoljstvo održanom obukom i ocijenili je kao veoma korisnu i potrebnu za njihovo profesionalno usavršavanje. Stekli su nova znanja o tome kako bolje struktuirati prikupljene podatke i napraviti napredne izvještaje, da bi se što efikasnije potpomogle istrage koje su u toku.


Projekat će nastaviti sa pružanjem podrške BiH agencijama za provođenje zakona u njihovim naporima da poboljšaju timski rad i saradnju te smanje jaz, gdje on postoji, kako bi se stvorio sistem koji će biti jedinstven, funkcionalan i od koristi za sve. 


Projekat „EU podrška provedbi zakona“ koji finansira EU u iznosu od 7 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) je započeo sa provedbom 2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba