Povećavanje efikasnosti prilikom reagovanja na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim faktorom

Projekat koji finansira Evropska unija „EU podrška provedbi zakona, u saradnji sa Policijom Brčko Distrikta organizovao je od 18. do 20. marta 2013. godine u Brčkom obuku za odgovor na prirodne katastrofe i katastrofe uzrokovane ljudskim faktorom.


Ova vrsta obuke igra ključnu ulogu u promoviranju saradnje između svih uključenih službi, izgradnji kapaciteta, te sticanju znanja, vještina i najboljih praksi neophodnih da se odgovori današnjim izazovima kada su u pitanju hitne intervencije.


Obuka je izvedena kao praktična vježba na terenu za policiju Brčko Distrikta i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Rukovodioci Jedinice za podršku, Saobraćajne policije, Kriminalističkog odjela, Uniformisane policije i Operativno-komunikacijskog centra prisustvovali su obuci kako bi stekli uvid u način na koji njihovo osoblje odgovara na krizne situacije, te u kvalitet koordinacije i saradnje između odjeljenja i drugih relevantnih tijela kao što su hitna pomoć, bolnice i vatrogasci.


Obuka je organizovana pod projektnom Komponentom VII koja se bavi policijskim tijelima na entitetskom, kantonalnom i nivou Distrikta, te predstavlja prvu od šest specijalističkih obuka koje imaju za cilj poboljšati odgovor policije u kriznim situacijama.


Projekat „EU podrška provedbi zakona“ koji finansira EU u iznosu od 7 000 000 eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) započeo je sa provedbom 2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.

Europa.ba