Počinju javne konsultacije i primjeni Viza koda

Pravilnik o izdavanju kratkoročnih viza za putovanje u zemlje Šengenskog prostora (tzv. Viza kod) na snazi je tri godine. Evropska komisija sada vrši procjenu da li je pravilnik postigao željene ciljeve i namjerava da predloži izmjene Koda, kako bi modernizovala i dodatno razvila zajedničku viznu politiku.


Kao dio priprema za izradu ovog zakonskog rješenja, Generalni direktorat za unutrašnje poslove Evropske komisije pokrenuo je javne konsultacije o implementaciji Viza koda, kako bi prikupio informacije za glavne “korisnike” zajedničke vizne politike, tačnije pojedinačne aplikante za vizu, zagovaračke grupe i profesionalne organizacije. Konsultacije će trajati 12 nedjelja, počevši od 25. marta, i biće prikazane na engleskom jeziku na internet stranici Generalnog direktorata, Evropske unije i stranice posvećene konsultacijama, “Tvoj glas u Evropi”.


Da biste dobili više informacija i ispunili upitnik posjetite: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=VisaCommittee ili http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-is-new/public-consultation/2013/consulting_0025_en.htm


Internet stranica Generalnog direktorata za unutrašnje poslove: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/

Europa.ba