Izjava Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH u vezi sa izvještajima o gradnji crkve u Budaku/Dugom Polju

Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH je veoma zabrinuta zbog izvještaja o ponovnom početku radova na izgradnji pravoslavne crkve u Budaku/Dugom Polju.


Evropska unija je snažno predana obilježavanju genocida u Srebrenici i promovisanju pomirenja i međusobnog poštovanja svih zajednica u Bosni i Hercegovini.


Jednako tako, Evropska unija smatra da je sloboda ispovijedanja vjere jedna od njenih osnovnih vrijednosti. Zajednice trebaju biti u mogućnosti da praktikuju svoju vjeru bez ometanja.


Iz tih razloga, i zbog veoma osjetljive lokacije ove crkve, Delegacija Evropske unije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da obustavi bilo kakve građevinske radove i zajedno sa Opštinom Srebrenica pronađe lokaciju koja bi mogla biti prihvatljiva svim zajednicama, porodicama žrtava, kao i vjernicima različitih vjeroispovijesti.

Europa.ba