Parlament za Evropu – Podrška usklađivanju zakonodavstva sa EU

Delegacije EU je pokrenula peti ciklus inicijative Parlament za Evropu, koji je 22. februara diskutovao o pitanjima u svezi sa Dijalogom na visokoj razini o mjerilima Mape puta, prioritetima iz Izvještaja o napretku iz 2012. godine, te o ulozi parlamentaraca u dostizanju vjerodostojnog zahtjeva za članstvo i ubrzavanju procesa usklađivanja zakonodavstva sa EU.


Specijalni predstavnik EU je pokrenuo inicijativu „Parlament za Evropu“ u cilju da se parlamentarcima u Bosni i Hercegovini pomogne u ispunjavanju zahtijevnih zakonodavnih obaveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Projekat je namijenjen poticanju aktivnog, informativnog i konstruktivnog angažmana domaćih parlamentaraca u procesu EU integracija. Cilj projekta je podići svijest bh. parlamentaraca o vitalnoj ulozi koju imaju u pomaganju Bosni i Hercegovini da ispuni zahtjeve za pristup EU i iskoristi prednosti koje time nastaju.


Inicijativi se do sada priključilo 120 članova parlamenata iz BiH, brojni bh. dužnosnici kao i članovi Evropskog parlamenta, visoki dužnosnici Evropske komisije i predstavnici zemalja članica EU. Od novembra 2008. godine kada je započeo sa radom Parlament za Evropu do danas ukupno su održane 24 sjednice. Vodeći kreatori politika EU su dali svoj doprinos inicijativi, te podijelili iskustvo s ciljem dodatne pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. Među njima su bili i predsjednik Evropske komisije José Manuel Barroso, povjerenik Evropske komisije za proširenje Štefan Füle i direktor za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo u Generalnoj direkciji za proširenje Evropske komisije Pierre Mirel.


Ministri vanjskih poslova i osobe kao Lluís Maria de Puig, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i bivši premijer Italije Giuliano Amato, se također smatraju izuzetno važnim ličnostima koje su pomogle ovom forumu. Nekoliko dužnosnika vlada i parlamenata susjednih zemalja također su velikodušno podijelili svoje iskustvo i stručnost ohrabrujući BiH da ostvariti napredak i uhvati korak s ostatkom regije.


Diskusije na sjednicama rezultirale su detaljnim pregledom nekoliko predmeta u vezi saEU integracijama. Konkretno, teme kojima se bavilo su uloga parlamenta u procesu EU integracija, odnosi između zakonodavne i izvršne vlasti, uloga Zajedničkog odbora za evropske integracije u procesu pristupanja i provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH, uloga dokumenata o evropskom partnerstvu i njihov značaj za proces pristupanja i ispunjavanje zahtjeva za liberalizaciju viznog režima.


Na temelju opsežnih zaključaka nakon svakog ciklusa Parlamenta za Evropu, konstatirano je da se svijest i znanje o prirodi i veličini zadataka znatno podigla. Trenutni ciklus Parlamenta za Evropu, u sastavu državnog odbora za EU integracije koji čine oba entitetska parlamenta i Skupština Brčko Distrikta, radit će do juna ove godine i pokušati će sve dosadašnje napore pretvori u konkretne rezultate. Cilj je postaviti osnove za konkretan rad lokalne inicijative pod nazivom Parlamentarni forum za evropske integracije.. Cjelokupni plan je da se rad ova dva foruma međusobno nadopunjava te u konačnici rezultira harmonizacijom konkretnih zakonskih prijedloga na cijeloj teritoriji zemlje.

Europa.ba