Mislite li da su mediji u BiH nezavisni?

Dragana Suvajac, Doboj

Pojam nezavisnost nažalost ne vežem za medije u BiH. Vjerujem da su mediji u BiH najčešće u službi neke političke partije ili donatora.
Svi mediji koji imaju zakonsku finansijsku podršku iz budžeta države naravno da su zavisni od onih koji upravljaju budžetskim sredstvima. S obzirom da su favoriti u raspodjeli sredstava mediji s najjačom medijskom moći oni su najviše zavisni.
Jedini mediji u BiH koje smatram nezavisnim i redovno pratim su internet portali.

Adis Muhibić, Konjic

Podržavam pravo na slobodu izražavanja u medijima koji su nezaobilazni u ulozi izgradnje i očuvanja demokratije. Moje mišljenje je da mediji nisu nezavisni i slažem se sa mišljenjem da su predvodnici nezavisnosti internet portali. Slobodni i nezavisni mediji povezani su sa nizom pozitivnih rezultata koji su posebno važni za zaustavljanje siromaštva, jačanje civilnog društva, institucionalne promjene, političku transparentnost, podršku obrazovanju, svijest o javnom zdravlju te održivi način života.
Svaki napad protiv slobode medija je napad protiv međunarodnog prava, protiv čovječnosti te protiv same slobode. U osnovama demokratije i mira svakako se nalaze slobodni, sigurni i nezavisni mediji. Vlade, mediji i civilno društvo imaju ulogu u očuvanju tih osnova.

Fikret Kličić, Cazin

Što se tiče medija i njihove nezavisnosti u BiH, moje mišljenje je da vladajuće stranke gdje su u većini odlučuju o čemu i ko će izvještavati, prema tome mediji nisu baš toliko nezavisni jer ima tu i cenzure u pojedinim gradovima, ako je objavljena vijest i istinita ponešto se izbriše ili doda kako odgovara vladajućoj strukturi pa iz tog razloga – gdje je nezavisnost medija?

Europa.ba