Osposobljavanje policije za uspješniju primjenu Zakona o slobodi pristupa informacijama

Cilj radionice „Pristup informacijama od javnog značaja“ bio je da se policijski službenici iz RS i Brčko Distrikta upoznaju sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama i njegovoj praktičnoj primjeni. Projekat koji finansira Evropska unija „EU podrška provedbi zakona“, je organizovao jednodnevnu radionicu za službenike MUP-a RS i Brčko Distrikta 18. aprila 2013. u prostorijama Ministrarstva unutrašnjih poslova RS u Banja Luka. 

Radionici je prisustvovalo 27 pripadnika MUP-a RS i Policije Brčko Distrikta.

Stručni predavač iz Slovenije na ovoj radionici je prenijela iskustva o tome kako policija u Sloveniji postupa sa zahtjevima javnosti za pristup informacijama, te napravila poređenje postojećeg pravnog okvira koji reguliše ovu oblast u RS, Brčko Distriktu i Sloveniji. Učesnici su razmjenili najbolja iskustva i proširili znanja o procesuiranju zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja u policiji.

Takođe su date instrukcije i primjeri o tome kako uspostaviti sistem za distribuciju javnih informacija, kao i o pripremanju kataloga javnih informacija koji treba biti objavljen i dostupan svim građanima. 

Projekat „EU podrška provedbi zakona“ za koji je EU obezbijedila 7 miliona eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2010) je započeo sa provedbom 2. maja 2012. i nastaviće se do 30. aprila 2014. Partneri Konzorcija na projektu su ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije, Republike Slovenije, Mađarske i pokrajine Brandenburg Savezne Republike Njemačke, te Međunarodni centar za razvoj politika migracija (ICMPD) i Transparency International BiH (u svojstvu suradnika). Partneri, korisnici projekta, su BiH agencije za provedbu zakona na državnom, entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta.
Europa.ba