Inauguralni okrugli sto projekta koji finansira EU “Primjena sistema pristupa budžetskim podacima sa jednog mjesta”

Inauguralni okrugli sto projekta koji finansira EU „Primjena sistema pristupa budžetskim podacima sa jednog mjesta“ održan je 23. aprila u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH u Sarajevu sa ciljem ostvarivanja bolje komunikacije i kontinuiranog dijaloga o budžetskim pitanjima između predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, nevladinih organizacija i medija. Teme okruglog stola obuhvatale su pripremu i izvršenje budžeta, ostvarenje i vezu između transparentnosti budžeta i korupcije u javnom sektoru.

Okrugli sto je počeo uvodnim obraćanjem i prezentacijom dr. Renza Daviddija, zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kao i predstavnika državnih i entitetskih ministarstava finansija. Na okruglom stolu su se okupili predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, nevladinih organizacija i medija, koji su se predstavili i razgovarali na teme koje obuhvataju pripremu i izvršenje budžeta, ostvarenje i vezu između transparentnosti budžeta i korupcije u javnom sektoru.

Ukupna vrijednost ovog dvogodišnjeg projekta „Omogućavanje pristupa budžetskim podacima sa jednog mjesta“, koji se realizuje od januara 2013., iznosi 127.722,00 eura, od čega je 99.000 eura obezbijedila Evropska unija iz Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) za 2011.

Ciljevi projekta su pokretanje najšire debate o efikasnosti, prioritetima i posebno uticaju procesa utvrđivanja budžeta u Bosni i Hercegovini, te obrazovanje i informisanje građana BiH o procesu izrade budžeta, mogućnostima korišćenja podataka o datom budžetu, kao i podizanje svijesti građana sa njihovim pravom na nesmetan pristup informacijama o javnim sredstvima. Konkretno, projekat je usmjeren na povećanje učešća građana u demokratskim procesima u BiH i zainteresovanosti za pitanja iz domena javnih finansija, raspodjele društvenog dohotka i socijalnog razvoja.

Projekat se sastoji iz tri radna paketa:

1. UPRAVLJANJE BUDŽETSKIM PODACIMA

Prva faza obuhvata prikupljanje, šifriranje, pročišćavanje i učitavanje budžetskih podataka. Cilj je da se obuhvate budžeti zajedničkih institucija, dva entiteta, deset kantona i Distrikta Brčko. Končano, baza podataka obuhvatiće opštinske budžete sa trogodišnjim podacima u svrhu poređenja.

2.VIZUELIZACIJA BUDŽETA

U okviru projekta, biće izrađena internet stranica sa budžetskim podacima. Posjetioci stranice moći će da vide mapu BiH na kojoj će biti označene regije za koje budu pripremljeni finansijski podaci, koje će se moći detaljnije pogledati. Cilj vizuelizacije jeste na jednostavan način pokazati specifičnu strukturu i raspodjelu sredstva iz datih budžeta.

3.UPOZNAVANJE SA OPŠTINSKIM BUDŽETIMA

U okviru projekta, 30 opština širom Bosne i Hercegovina, biće posjećeno a u svakoj opštini biće organizovano upoznavanje sa opštinskim budžetom. Za vrijeme posjeta biće održana prezentacija o najvažnijim činjenicama i informacijama o budžetskoj potrošnji 137 opština u BiH.

OČEKIVANI REZULTATI:

  • Veći stepen transparentnosti potrošnje budžetskih sredstava u Bosni i Hercegovini.
  • Informisanost građana o javnim rashodima na lokalnom nivou. Bolja informisanost javnosti o tome da vlada nije “besplatna”, da svaki građanin mora da plati usluge koje mu se pružaju.
  • Baza podataka predstavljena javnosti u 30 opština Bosne i Hercegovina i sredstvima javnog informisanja koja su zainteresovana za saradnju.
  • Posjećenost internet stranice i izgradnja grasruts mreže zainteresovanih i motivisanih članova.
  • Bolje funkcionisanje vlasti u Bosni i Hercegovini. Efikasnija raspodjela budžetskih sredstava.
Europa.ba