Zajednička izjava Evropske komisije i Bosne i Hercegovine nakon sastanka pod-komiteta o ekonomskim, finansijskim pitanjima i statistici

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine (BiH) sastali su se u Briselu kako bi razgovarali o skorašnjim ekonomskim kretanjima i pomacima, kao i o programu ekonomske politike u zemlji. Usaglašeni su zaključci:


Komisija sa žaljenjem konstatuje da je rasprava i razmjena mišljenja o ekonomskoj strategiji BiH bila moguća tek u ograničenom obimu, s obzirom da kvalitet dostavljenog materijala nije zadovoljio standarde prethodnih godina i da vlasti tokom sastanka nisu bile u poziciji da daju neophodna obrazloženja o statusu bitnih pitanja u vezi sa mjerama i reformama. Dogovoreno je da će do 30. aprila vlasti poslati dodatne informacije za veći broj oblasti, uključujući fiskalna kretanja i konsolidovane izvještaje o izvršenju budžeta za 2012. i početak 2013. godine, nalaze posebne radne grupe za poresko opterećenje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), jasan vremenski okvir za usvajanje nacrta zakona o reformi penzijskog sistema u FBiH, informacije u vezi sa ekonomskim programom FBiH za koji je bilo planirano – prema informacijama sa prethodnog sastanka pododbora – da bude usvojen u junu 2012. godine, detaljne rezultate stres-testova bankarskog sistema koje je provela Centralna banka i entitetske agencije za bankarstvo, status u pogledu ispunjenja kriterija strukturnih reformi za drugu tranšu makro-finansijske pomoći EU (a naročito, usvajanje nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti FBiH), itd.



Komisija je pohvalila rad valutnog odbora i njegov doprinos makro-finansijskoj stabilnosti. Komisija je konstatovala nedavnu reviziju srednjoročne makro-ekonomske projekcije naniže, ali je naglasila da još uvijek postoje značajni rizici koji se na nju odnose. Ponovo je naglašeno da BiH treba da unaprijedi kvalitet javnih finansija smanjenjem sadašnjeg obimnog javnog sektora, te preusmjeravanjem javnih sredstava na aktivnosti koje unapređuju rast. Još uvijek ne postoji adekvatno usmjeravanje velikodušnog sistema socijalnih naknada i povoljnijeg penzionisanja. Komisija je uočila da su preduzeti određeni koraci u pravom smjeru, kao što je usvajanje zakona o povoljnijem penzionisanju u FBiH, mada je upitno njegovo stupanje na snagu s obzirom da je neophodno donošenje odluke Ustavnog suda. Organi vlasti FBiH pozvani su da hitno privedu kraju reformu penzijskog sistema. Komisija je konstatovala da su inicirane pripreme za izradu dokumenta Globalnog okvira fiskalne politike za period 2014-2016. godine – za koji se očekuje da bude usvojen do kraja maja – i pozvala vlasti da nastave raditi na izradi srednjoročne fiskalne strategije zemlje kako bi se ojačala njena uloga u provođenju fiskalne koordinacije.


Komisija je izrazila zabrinutost u pogledu političkih poteškoća – a naročito kontinuirane krize vlade u Federaciji Bosne i Hercegovine – koje prijete da nanesu štetu ekonomskoj politici Federacije Bosne i Hercegovine.


Komisija je ponovila svoje prošlogodišnje zaključke da nepotpun program strukturnih reformi predstavlja prepreku postavljanju temelja održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i razvoja koji je u većoj mjeri orijentisan na izvoz i investicije. Ponovo je upućen apel vlastima da preduzmu dodatne napore na provođenju strukturnih reformi i daju veći politički prioritet unapređenju poslovnog okruženja i uslova na tržištu rada kako bi se poboljšali domaći izvori rasta. Komisija je konstatovala da je funkcionisanje tržišta rada dodatno pogoršano u 2012. godini i ohrabrila vlasti da provedu ili naruče sveobuhvatnu studiju kojom bi se analizirali strukturni uzroci krutosti tržišta i razlozi za nizak nivo generisanja novih radnih mjesta. Konstatovano je da postoji mogućnost da se studija finansira sredstvima EU. 


Komisija je podsjetila na isplatu prve tranše makro-finansijske pomoći EU u februaru i pozvala vlasti da blagovremeno ispune preostale uslove za isplatu druge tranše. Istaknuto je da, prema Kreditnom sporazumu, rok za zahtjev za isplatu sredstava makro-finansijske pomoći ističe početkom avgusta. Prema tome, imajući u vidu da procedure Komisije – koje podrazumijevaju nekoliko rasprava, uključujući rasprave između zemalja članica – treba da budu prethodno okončane, vlasti bi trebalo da dokažu da su uslovi ispunjeni i da o tome dostave Komisiji Izvještaj o ispunjavanju uslova najkasnije do početka juna. Komisija je pozvala vlasti da nastave sa nesmetanom realizacijom programa sa Međunarodnim monetarnim fondom, kako bi se učvrstila makro-ekonomska i finansijska stabilnost. Ponovljeno je da je zadovoljavajuća evidencija učinka u realizaciji “stand by” aranžmana još uvijek uslov za isplatu makro-finansijske pomoći.


Komisija je pozdravila činjenicu da je postignut određeni napredak u usvajanju podzakonskih akata za javnu internu finansijsku kontrolu, pri čemu je konstatovala da administrativni kapaciteti u Federaciji u ovoj oblasti treba da budu hitno pojačani. Komisija je naglasila da Koordinacioni odbor triju Centralnih jedinica za harmonizaciju (CJH) koje predstavljaju jedinstvenu platformu u oblasti javne interne finansijske kontrole (JIFK) u BiH treba da intenzivira svoje aktivnosti.


Komisija je ponovila svoju zabrinutost zbog toga što su eksterne službe za reviziju i dalje podređene izvršnoj vlasti i što nisu preduzeti nikakvi koraci da one postanu nezavisne u ustavnom poretku. To se kosi sa principom nezavisnost službi za reviziju. Ovo pitanje je pokrenuto još 2010. i 2011. godine u okviru istog pododbora.


Komisija je pozdravila usvajanje finansijskog plana za popis i pozvala na daljnji napredak u ispunjavanju svih tehničkih uslova i preporuka koje je dala Međunarodna posmatračka misija u cilju omogućavanja provođenja popisa u oktobru 2013. godine. Komisija je pozvala organe u oblasti statistike da izrade funkcionalan mehanizam koordinacije i izrazila zabrinutost zbog odlaganja usvajanja konačnog obrasca upitnika za popis, istovremeno naglašavajući znatan napredak na usaglašavanju ovog osnovnog dokumenta.


Komisija je podsjetila BiH na rok od 1. jula 2013. godine, koji je utvrđen Privremenim sporazumom, prema kojem statistički podaci o BDP-u po glavi stanovnika u skladu sa tzv. NUTS II treba da budu dostavljeni Komisiji.


 

Europa.ba