Zapadni Balkan: Prvi projekti stambenog zbrinjavanja pokrenuti obilježavajući prvu godišnjicu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja

Oko 460 ugroženih obitelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije uskoro će poboljšati svoje životne uvjete zahvaljujući projektima stambenog zbrinjavanja pokrenutim kao dio Regionalog programa stambenog zbrinjavanja  Zapadnog Balkana. Prva četri projekta iz Programa odobrena su nedavno. Ukupna vrijednost iznosi 8,7 miliona eura, od čega će 7,1 miliona eura finansirati RHP fond. Dostupna stambena rješenja uključuju izgradnju stambenih zgrada, montažnih kuća i osiguranje građevinskog materijala za obnovu postojećih kuća.


Ova vodeća inicijativa Sarajevskog procesa pokazuje obnovljenu predanost četri zemlje da napokon stanu u kraj situaciji izbjeglica koja se otegla još od sukoba u regiji od 1991 – 1995. godine. Ukupno će oko 74.000 ugroženih osoba imati koristi od ove regionalne inicijative koja je dogovorena prošle godine na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu. Program okuplja vlasti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kao i međunarodne aktere, uključujući Evropsku uniju, Razvojnu banku Vijeća Evrope, UNHCR, OSCE i Sjedinjene Američke Države.


“Regionalni program stambenog zbrinjavanja je dobar primjer kako se na održiv način možemo suočiti sa teškim pitanjima vezanim za izbjeglice i raseljene. Jako sam zadovoljan što će sada početi izgradnja i obnova prvih kuća i što će prve porodice ubrzo moći useliti u svoje nove i bolje domove,”  izjavio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle.


Rolf Wenzel, guverner Razvojne banke Vijeća Evrope, koja rukovodi Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja je izjavio: “Primičući se prvim rezultatima Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, mi nastavljamo sa još većim naporima kako bi pomogli zemljama da osiguraju dostojne stambene uslove za populaciju kojoj je pomoć najpotrebnija.”


Anne C. Richard, pomoćnik Državnog sekretara za stanovništvo, izbjeglice i migracije SAD-a je izjavila: “Jako nam je drago što podržavamo Regionalni program stambenog zbrinjavanja. To pomaže da se zatvori jedno bolno poglavlje iz prošlosti na način da se riješe dugogodišnja pitanja izbjeglih i raseljenih u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ovaj program je simbol uspjeha za diplomatiju i daje nadu u bolju budućnost za mnoge u regiji.”


Lamberto Zannier, sekretar OESS-a je izjavio: “Ovaj program stambenog zbrinjavanja je izvrstan primjer zajedničke suradnje zemalja u regiji i međunarodne zajednice kako bi se najugroženijoj populaciji omogućio krov nad glavom.To je ono što se nadamo postići bez obzira gdje smo – pomoći ljudima da obnovei svoj život.”


”Međunarodna zajednica je pokazala solidarnost i posvećenost da pruži podršku četri partnerske zemlje u svojoj hrabroj odluci da stave prošlost iza sebe i fokusiraju se na potrebe najugroženijih. Ova podrška se treba nastaviti, kako bi svi oni koji su još uvijek raseljeni pronašli izvodivo, dostojanstveno i trajno rješenje”, izjavio je Antonio Guterres, visoki komesar Ujedinjenih naroda za izbjeglice.


O programu


Regionalni program stambenog zbrinjavanja uspostavljen je kako bi ponudio održivo stanovanje za 74 000 ugroženih pojedinaca sa izbjegličkim statusom nastalim kao posljedica oružanog sukoba 90-tih godina u bivšoj Jugoslaviji. Program će se implementirati tokom pet godina uz podršku međunarodne zajednice predvođene Evropskom unijom. Cijeli program je finansiran iz fonda više donatora, a procjenjuje se da će koštati 580 miliona eura. Evropska unija je najveći donator sa 234 miliona eura, od kojih je preko 100 miliona eura donirano do kraja ove godine. Internet stranica posvećena Regionalnom programa stambenog zbrinjavanja dostupna je od 24.aprila na www.regionalhousingprogramme.org, a vodiće je Program menadžer, CEB-a.

Europa.ba