Izjava nakon trilateralnog sastanka između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Evropske komisije

Delegacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine izvijestile su Evropsku komisiju 29. aprila 2013. u Briselu o provedbi zaključaka trilateralnog ministarskog sastanka održanog 15. februara između komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefana Fülea, ministrice vanjskih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske Vesne Pusić, i ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije.

Tokom sastanka, pojašnjena je planirana legislativa EU koja će se primjenjivati ​​na državnoj granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU, uključujući pojedinosti iz Posebnog tranzitnog režima za poljoprivredne proizvode životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine u vezi sa izvozom tih proizvoda preko luke Ploče u Hrvatskoj. Ovaj režim će omogućiti proizvođačima i trgovcima da nastave izvoziti svoju robu u treće zemlje. Broj poljoprivrednih proizvoda koji imaju dopuštenje za tranzit do luke Ploče je čak povećan, u korist privrede Bosne i Hercegovine.

Komisija pozdravlja blagovremeni završetak radova na graničnim prelazima i graničnim inspekcijskim prelazima Bijača/Nova Sela i Gradiška i informaciju da bi pristupni put do novog prelaza Bijača na teritoriji Bosne i Hercegovine na vrijeme trebao biti završen. To ima veliku važnost za regionalnu ekonomiju i dobrosusjedske odnose Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Evropska komisija će nastaviti bilateralne razgovore sa Bosnom i Hercegovinom kako bi bilo pronađeno rješenje za saobraćaj u gradu Gradiška, nakon što Hrvatska postane članica EU.

Delegacije obje zemlje su se složile da tokom sljedećih nekoliko sedmica finalizuju Sporazum o  pograničnom saobraćaju.

Komesar Füle planira da pozove oba ministra na sljedeći trilateralni ministarski sastanak u junu, prije nego što Hrvatska uđe u Evropsku uniju.
Europa.ba