Šest novih naučnih klastera kao podrška Dunavskoj strategiji

Evropska komisija, naučnici i kreatori politike iz 14 zemalja dunavskog regiona danas su pokrenuli šest naučnih klastera kao podršku ekonomskom razvoju regiona. Ovih šest klastera baviće se: vodom, zemljištem i tlom, bioenergijom, vazduhom, razmjenom i usklađivanjem podataka i pametnim specijalizacijama.  Klasteri, koji su u Bratislavi danas predstavljeni na sastanku na visokom nivou obezbijediće naučne dokaze kao podršku Dunavskoj strategiji i poslužiće u svrhu njegovanja naučne saradnje u regionu. Današnjoj manifestaciji prisustvovali su, između ostalih, slovački premijer, Nj.E. Robert Fico i potpredsjednik Evropske komisije, Maroš Šefčovič.


U svom govoru, Maroš Šefčovič, potpredsjednik Evropske komisije je rekao: “Strategija EU za Dunavski region ima za cilj da podstakne rast i zapošljavanje na ovom području uz pomoć kreiranja boljih politika i finansijskih sredstava. Nauka uistinu može da pomogne obezbjeđivanjem naučno-zasnovanih podataka za kreatore politike, omogućavanjem da oni donesu valjane odluke za region koji se odlikuje ogromnom geopolitičkom i ekonomskom raznolikošću.”


Máire Geoghegan-Quinn, komesar EK za istraživanje, inovacije i nauku je rekla: ” Ovo je odličan primjer transnacionalne saradnje nauke i politike, postavljanje modela za EU i šire. Ovi klasteri mogu da podstaknu ostvarivanje naučnih i ekonomskih dostignuća u regionu.”


Klasteri za vodu, zemljište i tlo, bioenergiju i vazduh razmatraće ove ključne resurse u odnosu na identifikovane potrebe: zaštita životne sredine, navodnjavanje i razvoj poljoprivrede i energetika. Planirano je da klaster za podatke olakša razmjenu i usklađivanje jasnih i uporednih podataka u oblastima kao što su biodiverzitet, morfologija rijeka, rizici od poplava i suše, te resurs i potencijal zemljišta, usjeva i energije. On će takođe uspostaviti zajedničku pristupnu tačku sa koje će cijeli region pristupati podacima – prva operativna verzija trebala bi da bude spremna od decembra ove godine. Klaster za pametne specijalizacije će proučavati načine koncentrisanja resursa na ključne prioritete nauke koji su zasnovani na ekonomskom potencijalu Dunavskog regiona umjesto previše razuđenog ulaganja napora i investicija.


Klasteri će okupiti naučnu zajednicu iz 14 podunavskih zemalja, uključujući gotovo sve akademije nauka u regionu, Dunavsku rektorsku konferenciju (koja okuplja 54 univerziteta) i mnoge druge istraživačke organizacije. Partneri će učestvovati u klasteru(ima) po izboru, u skladu sa njihovim prioritetima i ekspertizom. Učešće je otvoreno i za druge zainteresovane strane. Klasteri će njegovati saradnju ne samo među naučnicima, nego i između naučnika i kreatora politike, i podsticati na veće korišćenje naučnih rezultata prilikom kreiranja politika. Kreatori politike će biti informisani jednom godišnje, dok će se naučna zajednica sastajati redovno.


Dodatne informacije


Druge političke ličnosti koje su prisustvovale današnjoj manifestaciji u Bratislavi su: ministar za ekonomsku strategiju Mađarske, Zoltán Cséfalvay, savezni ministar za nauku i istraživanje Austrije, Karlheinz Töchterle, izaslanik za visoko obrazovanje, naučno istraživanje i tehnološki razvoj Rumunije, Mihnea Costoiu, i član Evropskog parlamenta, Edit Herczog.


Strategija EU za Dunavski region usvojena je 2011. (IP/11/472) na zahtjev vlada EU, koji je upućen 2 godine ranije. Ona stavlja težište na 4 prioriteta: povezivanje Dunavskog regiona, zaštita životne sredine, izgradnja prosperiteta i jačanje Dunavskog regiona. Evropska komisija je nedavno objavila izvještaj o toku realizacije strategije za Dunavski region  (IP/13/307), gdje poziva na prelazak na viši nivo nakon dobrog početka.


Inicijativa „Naučna podrška Dunavskoj strategiji“ pokrenuta je u novembru 2011. od strane stručne službe Evropske komisije, Zajedničkog istraživačkog centra (JRC). Ona stavlja akcenat na 4 prioriteta: zaštita životne sredine, navodnjavanje i razvoj poljoprivrede, plovnost i proizvodnja energije.


14 zemalja Dunavskog regiona su: Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Ukrajina i Moldavija. U regionu živi preko 100 miliona stanovnika.


Linkovi


• Druga konferencija na visokom nivou – Inicijativa “Naučna podrška Dunavskoj strategiji (Bratislava, 16. maj 2013.):
http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=2470&obj_id=4480&dt_code=EVN&lang=en


• Informacije o inicijativi JRC-a “Naučna podrška Dunavskoj strategiji” i vodećim klasterima:
http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=1410&obj_id=16440&dt_code=NWS&lang=en&ori=HLN


• Prva konferencija na visokom nivou – Inicijativa “Naučna podrška Dunavskoj strategiji” (Brisel, 24. april 2012.):
http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=3910&obj_id=4120&dt_code=EVN&lang=en&ori=HLN


• Strategija EU za Dunavski region:
http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm

Europa.ba