Izjava visoke predstavnice Catherine Ashton u ime Evropske unije povodom 17. maja 2013, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije

„Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, želim da naglasim opredijeljenost EU za ravnopravnost i zabranu diskriminacije. U mnogim zemljama, rodni identitet i seksualna orijentacija i dalje se koriste kao izgovor za ozbiljna narušavanja ljudskih prava. Lezbijke, homoseksualci, biseksualci, transrodne,  transeksualne, i interseksualne osobe (LGBTI) i dalje su predmet progona, diskriminacije, maltretiranja i, često, ekstremnog nasilja.


EU se neumorno zalaže za poštovanje ljudskih prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Prilikom našeg dijaloga o ljudskim pravima, govorimo o pitanju prava pripadnika LGBTI populacije, glasno govorimo putem izjava za javnost, kao i iza scene, sa našim delegacijama, gdje dajemo argumente za ostvarivanje pravde i ljudskih prava. Putem Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava, EU podržava ljudska prava branilaca ljudskih prava pripadnika LGBTI populacije u cijelom svijetu.


Pozdravljamo podršku koju Ujedinjene nacije daju načelu zabrane diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, a posebno revolucionarnu rezoluciju br. 17/19 iz juna 2011, koju je donio Savjet UN-a za ljudska prava. Podstičemo kontinuirane i intenzivnije napore u ovoj oblasti“.


 

Europa.ba