Saopštenje o petom sastanku Privremenog pododbora za inovacije, informacijsko društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo

Peti sastanak Privremenog pododbora za inovacije, informacijsko društvo, socijalnu politiku i javno zdravstvo zakazan za 4. juni u Sarajevu odgođen je od strane Evropske komisije zbog nemogućnosti vlasti BiH da postignu zajednički stav o temama predviđenim za razgovor.

Struktura Odbora i Pododbora ustanovljena je Sporazumom o stabilizacji i pridruživanju / Privremenim sporazumom kao zajednička tijela Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Ona služe za razgovor o politikama između institucija EU i vlasti kako bi se ocijenio napredak zemlje u pogledu usklađivanja, provedbe i primjene propisa u odgovarajućim područjima. Oni također služe kao forumi za daljnja pojašnjenja prava EU, i ocjenu napretka BiH u usklađivanju sa pravom EU u skladu sa obavezama preuzetim u Privremenom sporazumu. Evropska Komisija pruža savjete, preporuke i tehničku podršku vlastima BiH u provođenju potrebnih reformi. Ovo je peta godina rada ovakvih zajedničkih struktura iz Privremenog sporazuma zato što Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još uvijek nije stupio na snagu. U suštini, ova struktura predstavlja važan instrument za vlasti BiH u postizanju napretka u procesu EU integracija.

Posljednji ciklus sastanaka pododbora također je protekao u svjetlu nemogućnosti učesnika iz BiH da predstave jasnu poziciju o preuzimanju propisa EU i njenih sektorskih politika. Nažalost, riječ je o reformama koje imaju ogroman uticaj na svakodnevni život građana. Na primjer, zbog otkazivanja sastanka, nije se moglo razgovarati o pitanjima poput boljeg obrazovanja, unapređenja zdravstvenih politika, boljeg usmjeravanja socijalne politike, jačanje inovacija i pravog informacijskog društva, kao ni o boljem kvalitetu medija. Žalimo što je BiH izgubila mogućnost da iskoristi jedan takav sastanak koji je prvenstveno u interesu građana.

Europa.ba