Vijeće za vanjske poslova EU odobrilo početak pregovora o trgovini i investicijama sa SAD-om

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove (trgovine) 14. juna, Vijeće EU usvojilo je ovlaštenje Evropskoj komisiji da pregovara o sveobuhvatnom ugovoru o trgovini i investicijama sa SAD-om, Transatlantsko trgovačko – investiciono partnetstvo (transatlantic trade and investment partnership – TTIP).

Ovlaštenje se sastoji od odluke Vijeća EU i odluke predstavnika zamalja članica kojim se odobrava početak pregovora kao i smjernice za pregovaranje. Smjernice predviđaju da se ugovor sastoji iz tri ključne komponente: pristup tržištu; regulatorna pitanja i bescarinske barijere; i pravila.

Vijeće EU se složilo da audiovizuelne usluge neće biti dio ovlaštenja ali da će Komisija imati mogućnost da da preporuke o dodatnim ovlaštenjima za pregovore.

EU je spremna za početak pregovora sa SAD. Komisija će pregovarati u ime EU i njenih zemalja članica uz redovno informisanje Odbora za trgovinsku politiku i Evropski parlamentfinalni ugovor će zaključiti Vijeće EU i zemlje članice nakon dobijene saglasnosti Evropskog parlamenta.

EU je najveći trgovački partner SAD-a dok je SAD drugi po veličini trgovački partner EU sa 17,6%, odnosno 13,9% uzajamne trgovačke razmjene u 2011. godini. Zajedno, EU i SAD čine gotovo polovinu globalnog BDP-a i trećinu ukupne svjetske trgovine.

Prema procjeni uticaja koji je napravila EK, sveukupna trgovina i investicije bi mogle povećati BDP Unije negdje između 0,27% i 0,48% a bruto društveni prihod i do 86 milijarde eura.

Odluka o pregovorima dolazi iz preporuka radne grupe o poslovima i rastu na visokom nivou koja je osnovana nakon samita EU i SAD u Vašingtonu novembra 2011. godine. Radna grupa ima za cilj da identifikuje mogućnosti za povećanje trgovine i investicija. Predsjedavaju joj trgovački predstavnik SAD Ron Kirk i Komesar za trgovinu EU Karel de Guht a svoj finalni izvještaj grupa je obajvila u februaru 2013. godine.

Evropski savjet je pozvao EK i Vijeće EU u februaru da bez odgađanja nastave sa preporukama radne grupe, tokom trenutnog predsjedavanja Irske.

Pregovori će se zalagati za sveoubuhvatni i ambiciozan sporazum koji riješava širok spektar pitanja bilateralne trgovine i investiranja, uključujući regulatorna pitanja s ciljem postizanja pristupa tržištu koji prevazilazi postiguto prethodnim EU – SAD sporazumima. Otklanjanje nepotrebnih regulacija i bescarinskih barijera će glavni cilj.

Europa.ba