Postdiplomci iz BiH govorili o korupciji u visokom obrazovanju

“Uspostavaljanje zajedničkog sistema za borbu protiv korupcije, snažnije ujedinjenje akademske zajednice i produbljivanje saradnje s drugim agencijama predstavlja temelj za buduće djelovanja u kontekstu sprječavanja korupcije u visokom obrazovanju”. Ovo su neke od preporuka koje su identificirali studenti postdiplomskog i doktorskog studija sa svih osam javnih univerziteta u BiH u zajedničkom formiranom dokumentu smjernica za borbu protiv korupcije u visokom obrazovanju.

“Borba protiv korupcije u visokom obrazovanju i obrazovanju generalno mora biti percipirana kao ključni prioritet jer ne samo da to utiče na kvalitet i efikasnost obrazovnih usluga, već oslikava vrijednost obrazovanje i povjerenja u obrazovni sistem“, istakao je Dr. Renzo Daviddi, zamjenik Specijalnog predstavnika EU u BiH na završnoj konferenciji projekta, u organizaciji Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci za studente, akademsko osoblje, predstavnike institucija, civilno društvo i medija.

Izrada istraživačkog rada i konferencija su organizovani u okviru projekta koji finansira EUSR „Uključivanje bh. studenata postdiplomskih studija u evropske integracije“. Kroz ovaj projekat, Ured Specijalnog predstavnika EU radi na širenju obima ljudi koji razgovaraju o pitanjima evropskih integracija u BiH na način da je to relevantno za njihov svakodnevni život.

Cilj je jačanje odnosa sa javnim univerzitetima u BiH i osnažnivanje akademske zajednice da učestvuje u debati o programu reformi EU, što će konstruktivno pridonijeti stabilnom razvoju i prosperitetu BiH.

U junu 2012, EUSR je završio sličan projekat sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu. U 2013., projekat je uspješno implementiran pod mentorstvom Pravnog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, uključujući osam studenata prava postdiplomskih i doktorskih studija sa javnih univerziteta u BiH.

Pročitajte dokument sa smjernicama
Pročitajte cijeli istraživački rad

Europa.ba