Video poruka za Zapadni Balkan vropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea

Prvog jula Hrvatska postaje članica Evropske unije. Ulazak Hrvatske pruža nove dokaze o transformativnoj snazi politike proširenja Evropske unije: ratom razorena prije samo dvije decenije, ova zemlja je sad stabilna demokratija, sposobna da preuzme obaveze članstva u Evropskoj uniji i da ispuni standarde Evropske unije. Ovo je snažan signal za sve vas u regiji: i vi to možete postići kad uložite potrebni napor.  

Pridruživanje Hrvatske potvrđuje da je perspektiva evropskoih integracija i dalje otvorena za sve zemlje u regiji koje pokažu neophodnu političku volju da provedu političke i ekonomske reforme i dokažu da poštuju evropske vrijednosti kao što su vladavina zakona, demokratski principi i ljudska prava. Mogućnosti su tu, ali napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao prvo, zavisi od stvarnog napretka u radu na svim ovim pitanjima na terenu. Ne postoje prečice niti magične formule. Pristupanje Hrvatske dokazuje da Evropska unija ispunjava svoje obaveze: članstvo može postati stvarnost nakon što se ispune uslovi.   

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju ne znači da ona napušta regiju. Naprotiv, Evropska unija se približava vama – čak i fizički: gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana će dijeliti granicu sa Evropskom unijom. Bukvalno ćete se naći okruženi jedinstvenim tržištem, koje nudi više mogućnosti za investicije i trgovinu za domaće poslovne subjekte. Iskorištavanje ovih mogućnosti, za dobrobit građana, bi trebalo da postane prioritet za sve vlade u regionu.

Evropska unija je izgrađena na pepelu koji je za sobom ostavio Drugi svjetski rat. Pomirenje i saradnja među nekadašnjim protivnicima postali su temelj za mnoge decenije mira, stabilnosti i prosperiteta. Ista ta perspektiva je sad otvorena za cijelu regiju Zapadnog Balkana. Istorijsko pristupanje Hrvatske približava ovu perspektivu za još jedan korak. A mi ćemo nastaviti da vas spremno podržavamo u vašim narednim koracima kojim slijedite Hrvatsku.

Europa.ba