Projekat „EXPLODE“ unapređuje sigurnost građana BiH smanjenjem viškova municije i naoružanja

Projekat uništavanja eksplozivnih ubojitih sredstava i zaostataka rata (EXPLODE) zvanično je otpočeo danas u Doboju. Projekat u vrijednosti od 3.837.830 eura finansira Evropska unija, a provodi se u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane/obrane Bosne i Hercegovine, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Misijom OSCE-a u BiH. Projekat će se realizovati do 2015. godine.

Danas u Bosni i Hercegovini postoji preko 17.000 tona viškova vojne municije. Veći dio te količine je visokorizičan u smislu mogućih nekontrolisanih eksplozija, što predstavlja stalnu opasnost za civilno stanovništvo koje živi u blizini lokacija skladištenja, te za vojnike koji osiguravaju ovakve viškove.

Projekat „EXPLODE“ ima za cilj podržati Oružane snage BiH u smanjenju njihovih zaliha municije na količine kojima se može upravljati, kao i Ministarstvo odbrane/obrane BiH u unapređenju upravljanja zalihama, sigurnosti i uslova skladištenja na lokacijama uskladištenja.

Holger Schroeder, šef Operacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini je izjavio: „Zajedno s ovim projektom, EU je ukupno osigurala više od 8 miliona eura za unapređenje sigurnosti građana BiH tokom nekoliko posljednjih godina. Očekujemo da će projekt “EXPLODE” dovesti do smanjenja viškova i nestabilne municije za oko 6.000 tona. Osigurat će se uništavanje municije na kontrolirani način, uz puno poštivanje ekoloških i sigurnosnih standarda.“

Zekerijah Osmić, ministar odbrane/obrane BiH, je izjavio: „Ovakav brz odgovor međunarodne zajednice na zahtjev za pomoć od strane Ministarstva odbrane BiH ukazuje na prevashodnu veoma konstruktivnu i progresivnu ulogu i doprinos Evropske unije, OSCE-a, UNDP-a, EUFOR-a u stvaranju jednog potpuno boljeg sigurnosnog ozračja za sve stanovnike BiH, ali isto tako i spremnost da se u finansijskom smislu pomogne BiH jer ona to iz ograničenog operativnog budžeta ne bi mogla osigurati.“

Zahira Virani, v.d. rezidentnog predstavnika UNDP-a je izjavila: „Sigurnost ljudi jedna je od ključnih oblasti djelovanja UNDP-a. U okviru projekta „EXPLODE“, cilj nam je spriječiti ljudske gubitke ili oštećenja infrastrukture koju mogu izazvati nekontrolirane eksplozije municije. Pomoći ćemo Ministarstvu odbrane/obrane kroz preventivno djelovanje, te minimiziranje opasnosti za stanovništvo.“

Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH, Nina Suomalainen je izjavila: „Radićemo u partnerstvu s UNDP-om na unapređenju sigurnosti na skladišnim lokacijama, s ciljem zaštite pripadnika Oružanih snaga BiH koji rade na skladišnim lokacijama, kao i lokalnih zajednica u blizini takvih lokacija i zaštiti okoliša od potencijalno štetnih učinaka slučajnih eksplozija“.

Projekat „EXPLODE“ koji će trajati 28 mjeseci finansira Evropska unija u iznosu od 3.837.830 eura iz Instrumenta za stabilnost (IfS).

Slike: http://flic.kr/s/aHsjGq1fu9

Dodatne informacije o projektu dostupne su u info letku koji možete pronaći na stranici www.mod.gov.ba

Europa.ba